Nyheter

Samboerprester er ikke-sak i Danmark

I Danmark ville ingen av de lutherske biskopene sagt nei til å presteordinere samboere, fastslår sokneprest Henrik Højlund. DISKUTÉR: Bør biskopen trekke seg?

Nei til ordinasjon eller presteinnsettelse på grunn av samboerskap, er utenkelig her. Dette er en ikke-problemstilling for kirkeledere i Folkekirken i Danmark. Jeg tror knapt en eneste av biskopene ville ha reagert på at en prest lever sammen med en person uten å være gift. Men kanskje en eller to av dem forsiktig ville ha sagt at kunne være fornuftig at vedkommende giftet seg om en stund, sier Højlund til Vårt Land.

LES OGSÅ: Prester vil ha ny samlivsdebatt

Dansk-norsk. Han er dansk-norsk, og arbeider nå som sokneprest i Løsning i Sør-Jylland. I sju år fram til år 2000, var han sokneprest i Ballangen i Sør-Hålogaland.

Henrik Højlund har merket seg den store offentlige debatt og den skarpe kritikk av biskop Tor B. Jørgensen har fått etter at han presteordinerte en samboende kvinne. Aldri før er en person som lever som åpent heterofil samboer, blitt ordinert til prest i Den norske kirke. Men i dens lutherske søsterkirke sør for Skagerrak er dette en ikke-sak. Og en privatsak.

LES OGSÅ: Biskopen: Jeg forventer at hun gifter seg

Ingen nyhet. Her har vi et typisk eksempel på forskjellen mellom dansk og norsk kirkeliv. I Norge reagerer man. I Danmark hadde dette ikke vært en sak som avisene hadde skrev om. Det er ingen nyhet at en prest lever i samboerskap. Det er tvert imot meget utbredt her. I naboprestegjeldet mitt, for eksempel, kom det nettopp en kvinnelig prest som lever med en mann uten å være gift, forteller Henrik Højlund.

Soknepresten som leder Evangelisk Luthersk Nettverk som organiserer konservative teologer og lekfolk i Folkekirken, har aldri sett tall på hvor mange av Folkekirkens 2.000 prester som lever i samboerforhold.

LES OGSÅ:

Presten: Det handler om mitt liv

Veldig mange. Men jeg er sikker på at det dreier seg om veldig mange. Det du finner i samfunnet generelt, finner du også blant prestene. Kristeligt Dagblad hadde for en tid siden en artikkel om at skilsmisseprosenten er høyere i Folkekirkens presteskap enn i befolkningen generelt, forteller Højlund.

Han kjenner nordnorsk kirkeliv fra sin tid som prest her i landet.

Jeg tror Tor B. Jørgensen er helt ute av takt med kirkefolk i Sør-Hålogaland bispedømme. I denne og andre saker der han fremstår som en bannerfører for det liberale kirkeopprøret, er Jørgensen ikke nødvendigvis i utakt med presteskapet. Men slik jeg kjenner nordnorsk kirkeliv, jeg tror han har tatt feil av grasrota i bispedømmet, de som utgjør de vanlige kirkegjengerne, bemerker Henrik Højlund.

DISKUTÉR: Bør biskopen trekke seg?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter