Nyheter

Få eks-prostituerte får ny jobb

Strenge krav til arbeidstillatelse er en av hovedårsakene.

Pro Senteret i Oslo arrangerte i fjor jobb- og språkkurs for 134 prostituerte. Kun 14 av disse er i dag i ordinært arbeid, skriver Dagsavisen.

På Nadheim kvinnesenter deltok 55 prostituerte på norskkurs i fjor, og daglig leder Olav Lægdene anslår at rundt ti av disse nå er i ordinært arbeid eller utdanning.

Han mener problemer med oppholdstillatelse er hovedårsaken til de nedslående tallene. Omtrent ingen av de nigerianske prostituerte får bli i Norge om de ikke får status som offer for menneskehandel. Kun 21 personer har fått innvilget opphold på dette grunnlaget siden 2005.

Den store gruppen av østeuropeiske prostituerte sliter også.

Disse får oppholds- og arbeidstillatelse først når de har en heltids arbeidskontrakt med tarifflønn. Vi snakker her om kvinner med hull på CV-en, de snakker ofte dårlig norsk og har ingen referansepersoner. De får svært sjelden jobber som tilfredsstiller kravene til oppholdstillatelse, sier han.

Lægdene og Liv Jessen ved Pro-senteret etterlyser en tilrettelegging av lovverket for disse kvinnene, slik at de har større mulighet til å komme i ordinær jobb.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) avviser på sin side at det er behov for en lovendring. Statssekretær Libe Rieber-Mohn (Ap) sier det heller må fokuseres på bedre kursing og tettere oppfølging.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter