Nyheter

Dåp til døden

Det var med atskillig vegring Døperen Johannes døpte Jesus, skriver Egil Grandhagen i andakten.

Jeg trenger å bli døpt av deg, var hans kommentar. Men på Jesu sterke anmodning lot han det likevel skje. Jesu dåp var forskjellig både fra den dåpen Johannes inntil da hadde praktisert, og fra den kristne dåp som Jesus selv innstiftet. Hvorfor ble Jesus døpt?

Svaret finner vi i det som skjedde i tilknytning til Jesu dåp. Tre ting forteller Markus om dette: Himmelen åpnet seg. Ånden kom over ham som en due. En røst fra himmelen sa: Du er min Sønn, den elskede, i deg har jeg min glede. Her er det altså Faderen som taler direkte til sin Sønn slik at de som var til stede hørte det. Hva hørte disse? Svaret er at de hørte noen svært viktige tekster fra Det gamle testamentet vevd sammen i én setning. Disse stedene finner vi i 1 Mos 22,2; Salme 2,7 og Jes 42,1. De første kristne forsto alle disse bibelordene slik at de handlet om Jesus: Isak som skulle ofres på Moriafjellet men ble redde ved at Gud selv grep inn, Messias som ble kalt for Guds Sønn i en gammel kongesalme og Herrens tjener som ble salvet med Ånden for at han skulle bære våre synder.

I dåpen tar Guds Sønn på seg oppgaven å være både Messias og syndebærer for hele menneskeslekten. For han var det en dåp til en smertefull korsdød for våre synder. Straks etter prøvde Djevelen å få han bort fra lidelsesveien. Men Jesus valgte å fullføre sin gjerning. Det ble til frelse og redning for oss. La oss takke ham for det i dag.

Mark 1,9-13

Egil Grandhagen er lærer ved Fjellhaug bibel- og misjonshøgskole

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter