Nyheter

Elendige levekår

FN kritiserer Norge for å kriminalisere hivpositive.

I dag er verdens aidsdag. Samtidig viser en ny undersøkelse at hivpositives levekår i Norge fortsatt er elendige. FN kritiserer nå Norge for å kriminalisere hivpositive.

Diskusjonen rundt bruken av paragraf 155, den såkalte hivparagrafen, har pågått lenge. Stadig flere stortingspolitikere og mange organisasjoner mener den diskriminerer og stigmatiserer hivpositive. FNs eget organ mot hiv, UNAIDS, advarer mot paragrafen og ber alle land om å fjerne den.

Kan straffes. Den virker mot sin hensikt. Mange hivpositive lar være å fortelle om sin smitte i redsel for hvordan paragrafen kan bli brukt mot dem. Hivpositive kriminaliseres for å ha et seksualliv, sier Anette Trettebergstuen (Ap) til Aftenposten.

Den hivpositive kan bli straffeforfulgt uansett om vedkommende har informert sin partner om sin hivstatus eller ikke. Å ha sex for en hivpositiv oppfattes av lovverket som en kriminell handling.

Redde. Samtidig viser en ny levekårsundersøkelse blant over 3.000 norske hivpositive at levevilkårene deres er elendige. En av de største belastningene er nettopp at deres sex kriminaliseres.

Et tydelig funn er at hivpositive har en klar negativ opplevelse av paragraf 155. De er redde for hvordan straffeloven kan brukes mot dem, noe som går ut over deres livskvalitet. Hivpositive opplever det som svært belastende at deres sex kriminaliseres, sier Arne Backer Grønningsæter, forsker ved forskningsstiftelsen Fafo, som sammen med HivNorge legger fram undersøkelsen mandag.

Et annet hovedfunn er mangel på åpenhet blant hivpositive.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter