Nyheter

Obamas myke start

USAs neste president startet dagen med familiefrokost.

Han er allerede godt i gang med forarbeidet til sin nye syssel, men Barack Obama tok seg også tid til å slappe litt av dagen etter presidentvalget.

Obama startet dagen med en familiefrokost sammen med sin kone Michelle og døtrene Sasha (7) og Malia (10), en aktivitet han sjelden har unnet seg i løpet av den lange valgkampen som tirsdag ble kjempet fram til seier.

Etterpå forlot han sitt hjem alene, ikledd treningstøy, skyggelue og solbriller, for å møte en kamerat som han pleier å trene sammen med.

Etter treningsøkten reiste han hjem igjen for å gjøre seg klar til dagens arbeidsøkt, og så bar det ned på kontoret i sentrum av Chicago for å ringe og si takk for innsatsen til de mange medarbeiderne rundt omkring i landet.

Til kobbelet av pressefolk som fulgte hakk i hæl hvor enn han gikk, måtte den nye presidenten innrømme at han ikke hadde sovet skikkelig ut etter valgnatta.

LES OGSÅ: Obamas etikk

Flyttesjau. Obama har sagt at han vil bli værende i Chicago ut uka, og i helgen ønsker han etter sigende å ta det rolig sammen med familien, men stort lenger kan han neppe drøye det før han for fullt tar fatt på arbeidet som nå venter.

Han prøver også å rydde tid til å hedre sin mormor Madelyn Dunham, som sovnet inn søndag. Det er ventet at Obama vil reise til Hawaii for å delta på en minneseremoni med den nærmeste familien innen året er omme.

I neste omgang må han finne ut hvor de to døtrene skal gå på skole når familien flytter til hovedstaden Washington for å ta residens i Det hvite hus over nyttår og dertil kommer alt styret med det nye familiemedlemmet:

«Sasha og Malia, jeg elsker dere begge så høyt, og dere har fortjent den nye hundevalpen som flytter med oss til Det hvite hus,» sa Obama da han holdt sin seierstale foran anslagsvis 200.000 mennesker i Grant Park tirsdag kveld.

LES OGSÅ: Obama sikrer trolig fri abort

Overgangskontor. Onsdag kveld kunngjorde Barack Obamas stab at den nye presidenten har opprettet et overgangskontor i Washington som skal forberede hans innsettelse i presidentembetet den 20. januar 2009.

Kontoret får to sideordnede ledere som i fellesskap skal lede arbeidet med å finne egnede personer til ministerpostene i Obamas regjering, omsette valgløfter til politisk praksis og få innsikt i hvordan det føderale byråkratiet fungerer.

Kontorets tre ledere er John Podesta, som var stabssjef i Det hvite hus under president Bill Clinton, Pete Rouse, som var Obamas kontorsjef i Senatet, og Valerie Jarrett, som er en av Obamas nære venner og rådgivere.

LES OGSÅ: Sier nei til homo-ekteskap

Stabssjef. Obamas stabssjef i Det hvite hus blir trolig Rahm Emanuel, som i dag er folkevalgt for demokratene i Representantenes hus, sier kilder i partiet. Emanuel har allerede fått tilbud om stillingen, og det er ventet at han takker ja.

I likhet med Obama kommer Emanuel fra Chicago. Han har fått rykte på seg for å være en mesterlig strateg, men samtidig en politiker med nokså spisse albuer, noe skeptikerne mener kan forvanske det tverrpolitiske samarbeidet.

Barack Obamas stab sier den nye presidenten vil holde en pressekonferanse i løpet av uka, men det vil trolig drøye noe lenger før han kunngjør hvem som får de ulike ministerpostene i hans regjering.

LES OGSÅ: Dette er Barack Obama

VLTV:

Obamas seierstale

VLTV:

McCain berømmet Obama

VLTV:

Her skal Obama bo

LES NETTLEDEREN:

Historisk seier

DEBATT: Hvordan blir Barack Obamas USA?

QUIZ: Hvor mye kan du om amerikanske presidenter?

NETTMØTE: Barack Obama er USAs nye president. Hva betyr dette for USA og for resten av verden? Hva er de vanskeligste utfordringene som den nye presídenten må ta fatt i? USA-forsker Johannes Rø svarte leserne i nettmøte om presidentvalget onsdag.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter