Nyheter

Norge utnytter fattige land

Regjeringen vil ha røykekutt, men har investert 13 milliarder i tobakksselskaper.

Kreftforeningen mener staten tjener penger på manglende kunnskap om tobakkens skadevirkninger.

De etiske retningslinjene til Statens pensjonsfond utland (SPU), også kalt Oljefondet, er til revidering. Kreftforeningen mener Norge opptrer uetisk. I sitt høringssvar krever foreningen at Oljefondet trekker seg ut av all tobakksvirksomhet:

@Brødtxt-m-innr:«Det er etter vårt syn uetisk ovenfor befolkningen i fattige land at Norge skal tjene økonomisk på at disse landene ikke makter å stå imot et økende press fra en tobakksindustri som er ute etter nye markeder for produktene sine.»

Paradoks. Man investerer i disse aksjene for å tjene penger. Men på nasjonalt nivå arbeider regjeringen for å redusere antall røykere. Det er et paradoks at vi skyver problemene over på andre, sier Ole Alexander Opdalshei, avdelingsleder i Kreftforeningen til Vårt Land.

Norge var det første i landet i verden som underskrev Verdens helseorganisasjons (WHO) konvensjon mot tobakk.

Etter at mange land i Vesten har innført et strengere tobakksregime, har industrien satset mer på utviklingsland der farene med røyking er mindre kjent i befolkningen. I dag dør det 5,4 millioner mennesker årlig av tobakksrelaterte sykdommer, ifølge WHO. Hvis de dystre prognosene slår til, vil tobakken ta livet at 8 millioner mennesker årlig i 2030. Fire av fem vil være fra utviklingsland.

Dårlig helse. Og det er i stor grad de fattige i u-landene som begynner å røyke. Mange bruker penger på røyk i stedet for utdanning, helse og mat. Kreftforeningens har påvist at enkelte husholdninger i Niger i Vest-Afrika bruker så mye som 40 prosent av inntekten på sigaretter.

Kreftforeningen mener Norges investeringer i tobakksindustrien medvirker til å forverre fattige lands muligheter til å bedre folkehelsen.

I fattige land er helsesystemet dårlig utbygd og da er det enda viktigere med forebyggende arbeid, mener han.

Oppmerksomhet. Oljefondet har investert over 13 milliarder kroner i tobakksselskaper. Opdalshei kan ikke tro at det er avgjørende for oljefondets inntekter om man investerer i tobakk eller ikke. Men det vil likevel få konsekvenser dersom fondet skulle kvitte seg med tobakksaksjene.

Det vil ha en sterk symboleffekt dersom Norge trekker seg ut av tobakksindustrien og gjør den nasjonale politikken global. Det vil gi oss positiv oppmerksomhet og vi kan bli forbilder i kampen mot tobakk, sier han.

Støtte. Også paraplyorganisasjonen Tobakksfritt som favner blant annet Norges Idrettsforbund og Den norske legeforening ber finansdepartementet om ikke å investere i selskaper som driver med tobakk.

I fjor stilte finansminister Kristin Halvorsen spørsmål ved om befolkningen ønsket at Oljefondet skulle avvikle investeringene i tobakksindustrien. Som en respons på dette gjennomførte Tobakksfritt en landsdekkende spørreundersøkelse. To av tre spurte var helt eller delvis uenige i at Oljefondet investerte i tobakksaksjer. Bare én av fire var for.

Farlig produkt. Helsedirektoratet ber også om at tobakksindustrien tas ut av Oljefondets portefølje. De mener at tobakk er et produkt som «har så vidt omfattende negative konsekvenser for den globale folkehelsen at SPU ikke bør investere i denne industrien.»

Bedre argumenter. Finansdepartementet ønsker ikke å kommentere høringsuttalelsene mens de er under behandling, men i august spurte NA24 finansminister Kristin Halvorsen om hva hun syntes om fondets investeringer i tobakksindustrien.

Jeg synes de som har argumentert for man skal ekskludere denne industrien har stadig bedre argumenter, sa hun den gang.

Forslaget til nye etiske retningslinjer til SPU vil bli presentert i forbindelse med den årlige stortingsmeldingen om Pensjonsfondet. Den er ventet i april.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter