Nyheter

Carsten Thomassen blir hedret med bibliotek

Utenriksministeren fikk presentert tegningene av det nye biblioteket i Kabul som skal bære den avdøde journalistens navn.

Den 38 år gamle Dagbladet-journalisten ble drept i et terrorangrep mot Serena Hotel 14. januar, foran øynene på flere norske pressekolleger.

Støre og hans delegasjon ble selv brakt i sikkerhet i hotellets kjeller under angrepet, men avbrøt sitt besøk i landet og returnerte neste dag til Norge.

Utenriksdepartementet måtte tåle skarp kritikk etter terrorangrepet, og har i ettertid utarbeidet nye rutiner for krisehåndtering.

Terrorfare. Utenriksminister Jonas Gahr Støre holdt selv tale i Carsten Thomassens begravelse, og håpet at onsdagens minnesmarkering for Dagbladet-journalisten kunne ha blitt holdt på Serena Hotel.

Fare for nye terroraksjoner umuliggjorde dette, og minnemarkeringen måtte i stedet holdes bak strengt bevoktede murer i den norske ambassaden i Kabul.

Der ble Støre presentert for arkitekttegningene til Carsten Thomassen Library, som blir en del av det norskstøttede NIMA-instituttet som utdanner kommende afghanske byråkrater.

I våre hjerter. Biblioteket skal, etter forslag fra afghanske myndigheter, bære den norske journalistens navn, og utdanningsminister Hanif Atmar talte varmt om Thomassen og Norge under presentasjonen.

Han ofret sitt liv for oss afghanere. Han vil alltid være i våre hjerter og bønner, og dette biblioteket vil viderebringe minnet om ham til framtidige generasjoner, sa Atmar.

Det vil også sende et klart budskap til terroristene om at vi har venner i andre land som aldri vil la seg skremme, uansett hvor forferdelige aksjoner de gjennomfører.

Jeg håper en dag å kunne invitere Carsten Thomassens enke og to døtre til biblioteket vi nå skal bygge, sa Atmar.

Flott minnesmerke. De av oss som tilbragte denne januarnatten i Kabul, vil for alltid være preget av det vi opplevde, medga Støre under minnemarkeringen.

Han understreket den kritiske journalistikkens betydning i ethvert demokrati, og bidro selv med den første hyllemeteren med bøker til det framtidige biblioteket. Gaven inneholdt alt fra lærebøker i journalistikk til Henrik Ibsens «Et dukkehjem», en bok Afghanistans undertrykte kvinner trolig vil lese med både undring og glede.

Jeg er veldig glad for at dette har latt seg gjøre. Det blir et flott minnesmerke over Carsten Thomassens arbeid. Jeg ser fram til den dagen jeg kan besøke dette biblioteket, sier Støre til NTB.

Nå vil Carsten Thomassens navn, som var forbundet med kritisk undersøkende journalistikk basert på kunnskap, også bli knyttet til den kunnskapen afghanerne skal tilegne seg for å kunne styre Afghanistan i framtida, sier Støre.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter