Nyheter

Børsfall tross rentekutt

Rentekuttet til en rekke sentralbanker kommer for sent til å virke, mener eksperter.

De hevder også at milliardene som sprøytes inn i finanssystemet, ender på kistebunnen heller enn å få fart i økonomien.

Onsdag fortsatte børser over hele verden å falle trass i at sentralbanker på begge sider av Atlanterhavet satte ned renten i håp om å styrke tilliten til det kriserammede finanssystemet, og nye friske penger ble sprøytet inn i markedet.

USAs Federal Reserve senket renten til 1,5 prosent, mens Den europeiske sentralbanken (ECB), Bank of England og sentralbankene i Sverige, Canada og Sveits i en samordnet aksjon også kuttet renten med et halvt prosentpoeng hver.

Tidligere onsdag meldte den britiske regjeringen at den delvis nasjonaliserer landets banker og samtidig gir opptil 50 milliarder pund i krisehjelp for å stabilisere økonomien. Bankene får også en kredittlinje på 200 milliarder pund for å hindre at de bryter sammen.

Flom av tiltak. Tiltakene er ledd i en flom av tiltak fra regjeringer og sentralbanker de siste ukene for å prøve å få kontroll over en finanskrise som begynner å ligne på tiden før børskrakket i 1929.

Det internasjonale pengefondet IMF sa onsdag at både Europa og USA, der finanskrisen startet, ser ut til å være på vei inn i en uunngåelig resesjon som vil vare iallfall ut neste år.

Nesten daglig meldes det om nye milliarder i statlige lån til kriserammede banker, at regjeringer overtar eierandeler i banker som truer med å gå over ende og at innskudd garanteres for å opprettholde tilliten til bankene.

Hensikten med alle tiltakene er å tilføre markedet likviditet i en situasjon da kredittilbudet har tørket inn, og dermed gi bankene midler til å fortsette utlånsvirksomheten.

Børser blør fortsatt. Likevel fortsatte børser over hele verden å blø. De europeiske børsene falt videre onsdag ettermiddag etter et kort blaff med oppgang etter kunngjøringen om rentekuttet.

Bankaksjer steg kraftig på London-børsen etter kunngjøringen om ny likviditet. Likevel var FTSE-indeksen som helhet ned over 4 prosent onsdag ettermiddag.

Tidligere onsdag var det regelrett krakk på Tokyo-børsen. Nikkei-indeksen stupte 9,4 prosent, mens andre børser i Asia falt 5 eller 6 prosent.

Raset i Asia fulgte etter kraftig nedgang på Wall Street tirsdag og en børspanikk i Europa mandag, da de fleste børsene stupte mellom 7 og 10 prosent.

Nytter ikke. Men flere eksperter sier at innsprøytingen av nye penger ikke gjør annet enn å holde bankene i live og kjøpe tid, og at verken rentekutt eller ny kreditt løser grunnproblemene.

Rentekuttet kan også ha kommet for sent til å gjenopprette tilliten og få banker til å låne penger til hverandre igjen. Rett etter at rentekuttene ble kunngjort, steg pengemarkedsrenten likevel ufortrødent videre i Storbritannia.

En stor del av pengene bankene får lånt, går ikke videre ut i markedet. Bankene sender dem rett tilbake til sine egne sparekontoer i sentralbankene framfor å låne dem videre ut, fordi tilliten er så lav at ingen tør låne ut pengene til andre banker.

Dermed mangler det penger å låne ut til bedrifter som trenger dem til den daglige driften, og til privatpersoner som trenger lån til studier, boliger eller andre formål. Uten penger stanser både produksjon og forbruk.

Hittil er det finansaksjer som har vært hardest rammet på børsene, men på de asiatiske børsene synker nå aksjene i produksjonsbedrifter like mye fordi markedet innser at krisen i USA vil føre til en drastisk reduksjon i amerikansk import, blant annet fra Asia.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter