Nyheter

 Kinas ledere visste om giftig melk

Men de løftet ikke en finger for å stoppe skandalen, viser nye opplysninger.

Kinesiske myndigheter aksjonerer mot personer bak melkeskandalen i landet. Men opplysninger som avdekkes, viser at myndighetene lenge har visst om forgiftningen uten å løfte en finger.

Melanin-nettverk. Politi i Hebei-provinsen i Kina, som ligger rundt hovedstaden Beijing, har pågrepet 22 personer etter å ha avslørt et nettverk som har laget og solgt melamin, og også tilsatt stoffet i melk, meldte statlige medier mandag.

Pågripelsene ble gjort etter at 800 politifolk hadde aksjonert på 41 steder i Shijiazhuang, og beslaglagt 222 kilo melamin, skrev nyhetsbyrået Xinhua.

I provinshovedstaden Shijiazhuang har meierigiganten Sanlu sitt hovedkvarter. Sanlu er i sentrum for tørrmelkskandalen som er blitt kjent i Kina de siste ukene. Melamin er blitt tilsatt melk for at den skal fremstå med høyere proteininnhold. 53.000 barn er blitt syke og fire har dødd som følge av melaminforgiftning.

Skandalen sprer seg videre. Den britiske søtsakprodusenten Cadbury tilbakekalte mandag all kinesiskprodusert sjokolade, og Laos og Mali fulgte mandag minst tolv andre land som har stoppet omsetning av kinesiskproduserte meieriprodukter.

LES OGSÅ: Melkeskandalen kan ramme Europa

Pågikk lenge. Myndigheter på mange plan har i lang tid mottatt opplysninger om kinesiske melkeprodukter som førte til at barn ble syke. Det viserpplysninger som er gravd fram nylig, blant annet av den amerikanske avisen The New York Times.

Minst en kinesisk redaktør har også fortalt at han ble informert om forgiftningsskandalen. Men sensurreglene som gjaldt i forbindelse med OL, gjorde det umulig for ham å gi reportere i oppgave å skrive om forholdene.

Statsminister Wen Jiabaos mange beklagelser av melkeskandalen og forsikringer om at det skal ryddes opp, står derfor i et grelt lys. For det er bare ett år siden han kom med tilsvarende forsikringer. De har ikke hjulpet, og det er kommet fram at Kinas ledende meierier, også Sanlu-gruppen, ble unntatt fra nye og strenge inspeksjonskrav.

OL-sensur. Nyhetsredaktør Fu Jianfeng i den relativt uavhengige ukeavisa Helg i sør forteller ifølge The New York Times på en personlig blogg hvordan avisen oppdaget tilfeller av barn som var blitt syke i juli.

Som nyhetsredaktør var jeg dypt bekymret. Jeg skjønte at dette var en stor, offentlig helsekatastrofe, men jeg kunne ikke sende reportere for å skrive om det, skrev han 14. september, og viste til sensurreglene som gjaldt før OL.

En mor skrev 30. juni et brev til det kinesiske mattilsynet, eller Hovedadministrasjonen for kvalitetsovervåking, inspeksjon og karantene, som det kaller seg.

Haster. Haster, haster, haster, skrev hun og beskrev hvordan et voksende antall barn kom på sykehus med nyreproblemer etter å ha drukket melkepulverblanding fra Sanlu-gruppen.

Hun ba tilsynet stoppe salget. «Vær så snill å undersøke pulveret. Ellers blir hundrevis av nye spedbarn syke.» Og det ble de.

Helsetilsynet i Gansu-provinsen har fortalt hvordan de rapporterte en uvanlig bølge av nyrestein blant spedbarn til helsedepartementet i Beijing. Det var i juli. Helsedepartementet svarte at de tok saken «meget alvorlig» og ville undersøke. Ingenting skjedde.

Henrettet. Høyt profilerte arrestasjonsbølger og strenge straffer er typiske reaksjoner når alvorlige forhold avdekkes i Kina. Sjefen for Kinas kombinerte mat- og legemiddeltilsyn ble henrettet for korrupsjon i fjor etter en omfattende skandale med matforgiftning og farlige medisiner.

Tilsvarende 6 milliarder kroner ble avsatt og 300.000 inspektører sendt ut etter at statsminister Wen Jiabao lovet å rydde opp etter fjorårets skandale.

Men flere og flere peker på at det er vanskelig å rydde opp så lenge kommunistpartiet krever å ha enerett på makten og tett kontroll med både næringsliv, priser og nyhetsformidling.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter