Nyheter

Kutter i kirkevedlikehold

Byrådet tar ansvaret hvis du får en stein i hodet fra Majorstuen eller Frogner kirke. Men penger til oppussing vil de ikke love.

Vi har kun fått midler til å gjennomføre akutt vedlikehold for å hindre personskader, sier Robert Wright.

Lederen for fellesrådet i Den norske kirke i Oslo er oppgitt etter at byrådet i Oslo i går la fram sitt budsjettforslag.

Med dette budsjettforslaget vil det være vanskelig å garantere for sikkerheten i enkelte av Oslos 57 kirker. Den planen vi har lagt for å rette opp i det omfattende kirkeforfallet vil ikke kunne videreføres, og Domkirken vil bli åpnet uten at vi kan fullføre rehabiliteringen, sier han.

Vi satser. «Byrådet satser på kirke og gravferd» var tittelen på pressemeldingen som byrådets slapp da budsjettet ble presentert i går, bar tittelen

Byrådet foreslår 60 millioner kroner til miljøstabilisering av plastgraver og 17 millioner kroner ekstra til bygging av Bøler kirke, skrøt byråd for næring og idrett, Anette Wiig Bryn (Frp) i pressemeldingen.

Men 11 millioner kroner til investeringer, er femti millioner kroner for lite til å hindre ytterligere forfall i Oslos kirker.

Det er tredje året på rad at byrådet foreslår å kutte i bevilgninger til drift og vedlikehold av hovedstadens kirke. De to foregående årene har bystyret overstyrt byrådet og justert opp bevilgningene til kirken i vissheten om at vedlikeholdssituasjonen for Oslos kirker er svært dårlig.

En kamp.  Når bystyret to år på rad gjør dette, og byrådet likevel kutter, oppfatter jeg det nesten som en kamp fra byrådets side for å kutte i kirkebudsjettet. Vi har bare fått midler til å gå fra kirke til kirke og rive ned løse steiner slik at de ikke skal falle i hodet på folk, sier Wright.

I forhold til rammene bystyret har lagt i økonomiplanen, har vi økt bevilgningene med fem millioner. I tillegg legger vi inn 11 millioner til investeringer, repliserer Byråd for næring og idrett, Anette Wiig Bryn (Frp) til Vårt Land.

Kontokrangel. Hun viser videre til at Kirkelig Fellesråd har 35 millioner ubrukte kroner stående på konto fra forrige budsjett.

En billig måte å slippe unna på, svarer Wright.

Disse midlene er allerede disponert. Vi må følge de reglene som kommunen har knyttet til fullfinansiering og ryddige anbudsprosesser, sier han.

Likevel er det et faktum at de står på konto, og vi synes det er greit at pengene er brukt opp før vi bevilger mer, sier byråd Wiig Bryn.

Det er Majorstuen kirke, som ligger rett ved Kirkeveien, og Frogner kirke som etter planen sto for tur på Oslokirkens vedlikeholdsplan. Disse må pent vente dersom byrådets budsjettforslag får gjennomslag.

Tar ansvar.  Her følger bare fellesrådet kommunens egne krav  og vi vet jo alle at vedlikeholdssituasjonen for mange kirkene er elendig. Burde dere ikke derfor bevilge penger allerede nå, slik at man kunne sette i gang med oppussing disse stedene, istedenfor å kaste bort et år?

Men slik er det med alle instanser som må forholde seg til kommunens budsjettprosesser. Vi får heller komme tilbake til det i 2010, og se om det kommer flere bevilgninger da. Med mindre bystyret vil det annerledes når de skal vedta budsjettet i desember, svarer Wiig Bryn.

Og dersom noen får en takstein i hodet fra en kirke i mellomtiden, så tar du ansvaret?

Ja. Det er jo kommunen som har ansvaret. Så får vi håpe at det ikke skjer. Men jeg forutsetter at Kirkelig Fellesråd bruker årets bevilgninger på de mest akutte stedene, sier Wiig Bryn.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter