Nyheter

Grillmat gir dårligere sæd

Menn bør styre unna grillmat og sigaretter for å holde soldatene i topp form.

Norske menns sædkvalitet er på et bunnivå. 20 prosent av unge norske menn har så lave spermtall at det ligger under WHOs gense for normal fertilitet, skriver Forskning.no.

Årsaken skal være miljøgifter i for eksempel sigarettrøyk, eksos og i grillet og stekt mat. Det er stoffet benzopyren som er skadelig.

Årsakene til forstyrrelsene i mannens reproduksjonsorgan er ukjente. Sannsynligvis er de knyttet til endret livsstil og miljøpåvirkning, forklarer avdelingsdirektør Gunnar Brunborg ved Nasjonalt folkehelseinstitutt (FHI).

Forskerne ved FHI har funnet ut at kjønnsceller er spesielt sårbare overfor visse kjemikalier. Dermed kan cellene dø, eller de kan få feil som går i arv til eventuelle barn. Det er ikke bare kvinners ansvar å ta nødvendige hensyn for å få barn, mener Brunborg.

Mannen har en viktig rolle med tanke på å få friske barn. Det tar rundt tre måneder for en stamcelle å utvikle seg til moden sperm. Den perioden er spesielt sårbar, og da bør mannen passe seg for miljøgifter, sier Brunborg.

Testikkelkreft er også et økende problem blant norske menn. Norge ligger på verdenstoppen i antall tilfeller testikkelkreft.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter