Nyheter

Gubbemangel på Stortinget

Bare seks av de 169 stortingsrepresentantene er over 65 år.

Skeiv representasjon er et stort problem for både demokrati og menneskesyn, sier leder for seniorsaken Harry Martin Svabø.

Mens ungdomspartiene i disse dager står på hardt for å få sine kandidater på stortingslista til moderpartiet, viser det seg at de eldre har vel så god grunn til å stå på for sine krav: Bare seks av dagens representanter er fylt 65 år. Samtidig er det ti stortingsmenn og kvinner som i dag er under tredve.

Velgergruppene 18-29 år og 65+ er omtrent like store. 693.308 nordmenn er over 65 år. 704.599 er mellom 18 og 29 år, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Vara for Giske. Det er for lite voksne folk. Målsettingen for Stortinget er at det skal representere kongeriket Norge, sier Arbeiderpartiets Arne Haugen (69).

Han er Aps eneste stortingsrepresentant over 65 år, og inne som vara for Trond Giske (41).

Samfunnet rir på en ungdomsbølge, og tror at bare yngre har evner og krefter. Vi tar ikke i bruk den erfaring og kompetanse som eldre mennesker har, sier leder for seniorsaken, Harry Martin Svabø.

Det er likevel ikke de aller yngste som dominerer stortingssalen, men 50-åringene. Vårt Lands opptelling viser at 21 prosent av nasjonalforsamlingen i dag er mellom 55 og 60 år. Cirka åtte prosent av Norges befolkning hører til denne aldersgruppen.

Klumpen på midten. Stortingets eldste, Høyres Inge Lønning (70) mener det er negativt for Stortingets beslutninger at det klumper seg på midten.

Folks erfaringsbakgrunn og innfallsvinkel vil selvsagt påvirke deres vurderinger. Med en sterk overrepresentasjon av de på midten, vil debatter og avgjørelser bli merket av det som er typiske holdninger for denne gruppen. Den eneste måten å motvirke dette på, er å sørge for et rimelig innslag av både de helt unge og de skikkelig voksne, sier Lønning.

Hva er et rimelig innslag?

Innslaget eldre på Stortinget burde i hvert fall ikke avvike dramatisk fra det som er sammensetningen av den norske befolkningen, sier Høyre.

Burde vært 32. Dette betyr at 32 representanter burde vært 65 år og eldre. Svabø i eldresaken understreker at det ikke bare er i politikken at samfunnet hindrer eldre i å delta aktivt politikk og arbeidsliv, men at underrepresentasjonen på Stortinget gir stygge signaleffekter:

Det er et demokratisk problem, men det vil også prege vårt syn på eldre, og det fører til at det oppstår noe som man godt kan kalle diskriminering av eldre også på andre områder i samfunnet, sier Svabø.

Kan det ikke være godt å lene seg tilbake når man nærmer seg pensjonsalderen og la yngre overta?

Vi vet veldig godt at det ikke kommer noe godt ut av det, hverken for beina, hodet eller selvfølelsen. Selvfølgelig må de eldre stortingsrepresentantene som ønsker det, få lov til å legge inn årene. Men de politiske partiene må nå få øynene opp for at det finnes en masse eldre mennesker som er «fit for fight», sier Svabø.

Liv og lære. I forkant av forrige stortingsvalg tok Vårt Land opp eldremangelen på tinget, men underrepresentasjonen er like stor i dag som i 2004. Ingenting har skjedd. Men Inge Lønning tror likevel at holdningene er i endring.

Vi ser det på pensjonsreformen. Vi har begynt å oppdage at vi ikke har råd til å søle med ressursene ved å parkere folk når de har passert femti.

Han er imidlertid ikke nådig mot det miljøet han selv er en del av:

Alle politiske partier har sagt tydelig fra om at vi må lage systemer som stimulerer folk til å bruke kreftene sine så lenge som mulig. Men da må man forvente at de politiske partiene innretter seg selv etter det samme mønsteret, og at de tar konsekvensene for eksempel ved nominasjonene, sier Lønning.

Tar ditt eget parti konsekvensene?

Mitt generelle inntrykk er at det er noe større våkenhet for dette enn det var for noen år siden.

Seksogseksti. Arne Haugen i Arbeiderpartiet opplever at hans eget parti «prøver så godt de kan».

Jeg kom inn på Stortinget i 2005. Da var jeg 66 år, og jeg ble veldig godt mottatt. Det er et enormt inspirerende miljø.

Vil du oppfordre andre på din alder til å være med i politikken?

Ja, absolutt. Det er ikke vanskelig å være i politikken selv om man har passert 65.

Haugen sier han er villig til gjenvalg hvis partiet vil ha ham, men det er sannsynlig at flere av dagens seniorer vil forsvinne fra tinget etter nominasjonsprosessen denne høsten.

Inge Lønning teller på knappene om han vil stille. Han har fått betenkningsfrist til 20. august.

Jeg akter å bruke tiden fram til da. Det er klokt når man er kommet i min alder. Blant annet for å se om man er i live når fristen går ut, humrer Høyre-kjempen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter