Nyheter

Mot våpenhvile i voldsherjet Midtøsten

Etter måneder med blodig vold ser det nå ut til å gå mot våpenhvile mellom Israel og den palestinske islamistorganisasjonen Hamas. Men foreløpig fortsetter antallet døde å øke

Det egyptiske utenriksdepartementets talsmann Hossam Zaki sa tirsdag at alle militære operasjoner på Gazastripen vil bli innstilt fra klokken 6 onsdag morgen. En Hamas-talsmann i Gaza by bekreftet opplysningen.

På israelsk hold fikk meldingene ingen overstrømmende mottakelse. Enhver våpenhvile med militante grupper på Gazastripen vil bli kortvarig og skjør, sa general Yossi Baidatz fra den israelske etterretningstjenesten.

Drøftes. Den israelske regjeringens talsmann David Baker ville verken bekrefte eller avkrefte meldingene om våpenhvile. Israelsk kringkasting meldte at den framtredende tjenestemannen Amos Gilad straks ville reise til Kairo for å drøfte situasjonen.

Gilad skulle møte den egyptiske etterretningssjefen Omar Suleiman, som fungerer som mellommann mellom Israel og Hamas. Hamas-talsmannen Fawzi Barhum forsikret at organisasjonen vil holde seg til de tidspunktene for en våpenhvile egypterne har oppgitt.

Nye angrep. Samtidig som arbeidet for en våpenhvile rullet videre, ble det meldt om nye voldshandlinger på Gazastripen. Fem medlemmer av organisasjonen Islamsk hellig krig ble drept da bilen deres ble truffet av en israelsk rakett nær byen Khan Younis sør i området, mens en sjette palestiner mistet livet i et annet angrep ved Deir al-Balah ikke langt unna.

Denne palestineren skal ha tilhørt Islams hær, en ytterliggående gruppe med bånd til terrornettverket al-Qaida. En Hamas-talsmann sa at de israelske angrepene skader arbeidet for en våpenhvile, og sverget hevn.

Israel har på sin side sagt at landet er villig til «å gi en våpenhvile en sjanse». Men som ris bak speilet holder landet sine væpnede styrker i beredskap for en ny bakkeoffensiv mot Hamas hvis våpenhvilen ikke holder.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter