Nyheter

– Selger sakramenter

Prester i Den katolske kirke i Polen beskyldes for å nekte nattverden til menighetsmedlemmer som gir lite i kollekt. Landets lønnssystem for prester settes nå under debatt.

– De fleste prester behandler alle likt og oppfører seg klokt. Men det finnes unntak, mener Andrezej Luter, lektor i økumenisk teologi ved det katolske underversitetet i Warszawa.

Nattverdnekt. Polske prester får tradisjonelt ikke fast lønn, men lever av kollekten som blir tatt opp i kirkene og av inntektene fra dåp, vielser og begravelser.

I enkelte mindre velstående deler av landet skal dette i følge det økumeniske nyhetsbyrået ENI ha ført til at prester har nektet folk nattverden dersom presten mener at soknebarna har gitt for lite i kollekten.

Feil bilde. «Salg av sakramenter» er blitt en mediesak etter at en tidligere dominkanerparter advarer mot dagens lønnsysstem. Tadeusz Bartosz mener det oppfordrer til korrupsjon i deler av presteskapet.

Luter advarer mot å tegne et falsk bilde av landet katolske presteskap og mener praksis forekommer, men at det er unntaksvis prester skal ha praktisert kirketukt på økonomisk grunnlag.

«Blir tvunget.» Kirkens lover forbyr enhver kobling mellom pengegaver og sakramentsforvaltning.

– Men enkelte prester blir tvunget til å opptre uregelmessig, sier Bartosz.

Under kommunisttiden ble prester regnet som en velstående gruppe i det polske samfunnet. Men de senere årene er den økonomiske forskjellen økt mellom rike og fattige menigheter, der lekfolket flere ganger har klaget på at prestene opererer med stive priser på kirkelige tjenester.

Forsvarer. En talsmann for Krakow erkebispedømme forsvarer dagens lønnssystem. Robert Neczek opplyser til ENI at et forslag om fast prestelønn ble diskutert og avivist på 90-tallet. Det samme ble forslag om kirkeskatt, slik det praktiseres i tyske og italienske, katolske menigheter.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter