Nyheter

«Meget tragisk» dødsfall

– Det er meget tragisk at erkebiskop Farah Rahho ble funnet død i forrige uke, heter det i en uttalelse fra Utenriksdepartementet.

– Dette illustrerer den vanskelige sikkerhetssituasjonen i Irak, også for den kristne minoriteten, sier pressevakt Bjørn Jahnsen i Utenriksdepartementet til Vårt Land.

Erkebiskop Farah Rahho av Mosul for kaldeerne ble funnet død torsdag 13. mars utenfor Mosul i Nord-Irak. Han hadde vært savnet siden han ble kidnappet da han var i ferd med å forlate en kirke i al-Nur- distriktet øst i Mosul 29. februar.

To av hans vakter og en sjåfør ble skutt og drept i angrepet.

Erkebiskopen ble gravlagt fredag 14. jmars.

Uklart. Det er uklart om Farah Rahho ble drept mens han var kidnappet, eller om han døde av andre årsaker. Erkebiskopen var avhengig av daglige medisiner etter et hjerteinfarkt for noen år siden.

Overgrep. De kristne i Nord-Irak er utsatt for en rekke overgrep, drap, voldtekter og bombeangrep fra islamske fundamentalistiske grupper. Flere hundre tusen kristne har flyktet, og lever under svært kummerlige forhold i nabolandene Jordan og Syria.

«Svært vanskelig». – Hva gjør Norge for å bedre forholdene for den forfulgte kristne minoriteten i Nord-Irak?

– Vi er kjent med at sikkerhetssituasjonen for den kristne minoriteten i Irak er svært vanskelig. Den norske ambassaden i Amman følger situasjonen for Iraks mange minoriteter nøye. Situasjonen for de kristne tas med jevnlige mellomrom opp med irakiske myndigheter, sier Jahnsen i UD.

– Norges bistand skjer i første rekke gjennom FN, Røde Kors og frivillige organisasjoner som jobber i Irak.

– Kommer ikke frem. Joseph Sylawa Sabi (33) er kristen kaldeer fra Erbil i Nord-Irak. Han flyktet fra Irak for ti år siden, bor i Bergen og følger situasjonen for de kristne i hjemlandet nøye.

Han er avventende til uttalelsen fra Utenriksdepartementet.

– Det kan godt hende de vil hjelpe og at de har kontakt med myndighetene, men det kommer ikke frem til de kristne som trenger humanitær hjelp, sier Sylawa Sabi.

Han anbefaler i stedet norske myndigheter til å kanalisere hjelp og støtte direkte til kristne kirker, eller til Sargis Aga Jan, som leder en samling av flere kirkesamfunn i Nord-Irak.

– Vi har gode og lojale mennesker som vil hjelpe, men de mangler penger, sier Sylawa Sabi.

Les mer i papiravisen onsdag

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter