Nyheter

Butikker kaster 50.000 tonn mat årlig

Dagligvarebransjen i Norge kaster over 50.000 tonn mat årlig. Nå vil bransjen ta et oppgjør med matprodusentenes datomerking.

NorgesGruppen alene kaster ifølge sine beregninger 20.000 tonn matavfall årlig. de anslår at hele dagligvarebransjen i Norge står for over 50.000 tonn matavfall årlig, noe som tilsvarer et 10 meter høyt søppelberg på Ullevål stadion.

Datomerkingen har skylden. NorgesGruppen mener matprodusentenes måte å datomerke varer på, har skyld i at så mye mat kastes.

– Bransjen overprofilerer ferskhet og skaper unødig svinn. Butikkene og industrien frykter at lang holdbarhet signaliserer manglende ferskhet. Vi har selv eksempel på at vi har halvert holdbarhetstiden for ferdigpizza av den grunn, sier direktør Sverre Leiro i NorgesGruppen, som eier dagligvarekjedene Meny, Kiwi, Ultra, Spar og Joker, til Aftenposten.

Anser utgått mat som gift. Ifølge Statistisk sentralbyrå kastet hver eneste norske husholdning i 2005 rundt 200 kilo matavfall. Ni år tidligere kastet vi 140 kilo.

– Det er vanskelig å orientere seg innenfor dagens merking. Du har «siste forbruksdag», «best før», «minst holdbar til», «best før utgangen av». Alt blir til én smørje, og maten betraktes nærmest som gift når det kommer til datoen, enten du snakker om knekkebrød eller salami, sier Leiro.

Han utfordrer nå matindustrien i Næringsmiddelbedriftenes landsforening (NBL) til å redusere omfanget av matavfallet, og få til en mer miljøvennlig behandling av det som kastes.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter