Nyheter

DnB Nor investerer fortsatt i verstinger

DnB Nor har investeringer i selskaper som kritiseres for barnearbeid, korrupsjon og produksjon av landminer.

DnB Nor Barnefond solgte seg nylig ut av selskapene Wal-Mart og Honeywell etter at Forbrukerinspektørene på NRK pekte på at selskapene står bak barnearbeid og produksjon av kjernevåpen. DnB Nor fortsetter imidlertid å investere i de kritiserte selskapene. Fremtiden i våre hender (Fivh) har foretatt en gjennomgang av Dnb Nors investeringer. De har funnet at ni av fondene som DnB Nor tilbyr sine kunder har det Fivh kaller verstingselskaper i sine porteføljer.

Utestengt.

– DnB Nor rygger inn i fremtiden når det gjelder etikk, sier Arild Hermstad, daglig leder i Framtiden i våre hender.

– De reagerer i etterkant av kritikk, og de ligger sjelden i forkant på det etiske området.

Selskapene som listes opp er selskaper som er utestengt fra Statens Pensjonsfond Utland, Vital og Kommunal Landspensjonskasse fordi de regnes for å være etisk uholdbare. Verdiene av det Framtiden i våre hender kaller «verstinginvesteringene» er ifølge deres oversikt på over 200 millioner kroner.

Etisk plattform. Direktør for Samfunnskontakt i DnB Nor, Dag Arne Kristensen, viser i en e-post til konsernets generelle etiske plattform når Vårt Land konfronterer han med at DnB Nor også etter at barnefondet har solgt seg ut av Honeywell og Wal-Mart har investeringer i selskapene som kritiseres.

– DnB Nor gjør en grundig vurdering av de selskaper vi er investert i for å sikre at disse lever opp til våre etiske standarder, sier han.

Må selge. Hermstad i Fivh mener DnB Nor må selge seg ut av Honeywell med samtlige fond, og sier de må gjøre det samme med Wal-Mart dersom de ikke har bevis for at de er i dialog med selskapet og prøver å påvirke dem til å stramme inn de etiske retningslinjene.

Legge press. Redaksjonssjef i tidsskriftet i Dine penger, Geir Ormseth, mener det vil være positivt om DnB Nor hever sin etiske standard.

– DnB Nor har noen «etiske fond», hvor de etiske retningslinjene er strengere enn for de andre fondene. Jeg mener de burde ha den samme etiske standarden på alle fondene sine, sier Ormseth.

– Hvordan bør man som kunde forholde seg til dette?

– Dersom man selv mener det er et etisk overtramp at DnB Nor investerer i disse fondene, bør man legge press på dem for å få dem til å selge seg ut, sier redaksjonssjefen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter