Nyheter

Mindre gift ut siver ut til norskekysten

Mengden tungmetaller fra elver, renseanlegg, industri og fiskeoppdrett har gått ned.

Tall fra Statens forurensingstilsyn (SFT) viser lavere konsentrasjoner av både kadmium, nikkel, bly og sink til norske kystområder.

Strengere krav. Rapporten som viser nedgang er basert på målinger fra 2006 foretatt i 46 norske elver samt beregninger av andre utslipp direkte til sjø.

SFT mener strengere miljøkrav til industrien og utfasing av giftige stoffer i produkter er en viktig årsak til nedgangen.

Kobberutslipp. I nordatlantisk sammenheng er Norge imidlertid en versting hva angår utslipp av tungmetallet kobber. Særlig oppdrettsnæringen slipper ut dette metallet som også regnes som en miljøgift. Regjeringen har vedtatt å redusere utslippene vesentlig innen 2010, men mengden som ble sluppet ut i 2006 var den samme som året før.

Ingen ekstratiltak. SFT mener imidlertid at den totale tilførselen av kobber til norskekysten ikke er stor nok til at det er nødvendig med ekstratiltak. Utslippsreduserende tiltak er allerede iverksatt i industrien og i oppdrettsnæringen. Også båteiere plikter å jobbe mot kobberutslipp i forbindelse med vedlikehold av båter.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter