Nyheter

Snø i sør, skrint i nord

Fjellet i Sør-Norge har de beste skiforholdene på 30 år. Danske aviser oppfordrer sine lesere til å legge vinterferien til det norske vinterlandskapet.

På Østlandet er det rikelig med snø og gode forhold over fire-femhundre meter.

Snørekorden i Hemsedal står for fall. Det meldes om 175 centimeter i terrenget, samtlige 48 nedfarter i alpinanleggene er åpne, og mens poden står på snowboard finnes det en rekke gode langrennsløyper i området. Hemsedal har fått et litt frynsete rykte på grunn av høy partyfaktor, men her er det også fullt mulig å finne rolige overnattingssteder.

Trysil melder om sine beste snøforhold på 20 år, men har enda et lite stykke igjen på å slå sin egen snørekord på 2,20 meter snø i terrenget fra 1981. Sist uke kom det førti centimeter nysnø, og løypemannskapet jobber hardt for å holde 65 nedfarter i alpinanlegget og 100 km langrennsløyper åpne.

Nydelige løyper. Beitostølen kan friste med over halvannen meter snø i terrenget, og 15 mil oppkjørte langrennsløyper. Her kan man velge i skogsløyper hvis det blåser på fjellet, og nydelige skiløyper i åpent fjellterreng. Beitostølen har vokst fram som en av de store langrennsdestinasjonene, ikke minst med sesonger med dårlig skiføre i lavlandet. Her treffer du norske landslagsløpere og danske turister som står og røyker sin sigar i skiløypa med ungene på slep. Det er et fascinerende skue når den norske turkulten møter den noe mer tilbakelente danske snapskulturen i løypa.

Påskevær i Nordmarka. Selv om det er svart asfalt i Oslo by, er det bra skiføre i Marka. Snøgrensen ligger på mellom 3-400 m.o.h. Gode utgangspunkter er Frognerseteren eller Sørkedalen. Fordelen med Oslomarka er at den ligger godt og lunt til når det er storm i fjellet. Ulempen er varmegrader på dagtid – slik det er meldt til uka – kombinert med minusgrader nattetid, noe som kan gi harde løyper. På skiforeningens nettside (skiforeningen.no) kan man til enhver tid følge med på hvilke løyper som blir preparert. Og det er mange! Skiforeningen skryter av et løypenett på over 50 mil preparerte løyper. Skiforeningens busser til Mylla / Bislingen eller Ringkollen gir deg en fantastisk tur gjennom Marka, med solen i ansiktet hele veien.

Bislingen fjellstue nord i Marka melder om nesten to meter snø, og har sin egen lille fjellvidde utenfor stuedøra. Herfra kan du ta den nye «Formo-løypa» inn i Nordmarka, og i løpet av fire mil i lett terreng er man tilbake på T-banen ved Frognerseteren, eller på bussen i Sørkedalen. Mange tar også toget til Stryken og går via Kikut og tilbake til byen.

Trøndersnø. Oppdal melder om nysnø og gode skiforhold, og i Bymarka i Trondheim prepareres skiløypene daglig. Været har imidlertid vært preget av kuling og varmegrader langs kysten, og løypene kan være isete.

Skrint i nord. I skianlegget i Narvikfjellet som regnes for å være en av de mest spektakulære i Norge, med nydelig utsikt over fjorden, har de slitt med plussgrader og dårlig føre. Men værmeldingen har meldt om snø og kaldere vær. I Narvik er det enda noen uker til vinterferien starter, så her kan man fremdeles håpe på hvit vinter.

I skrivende stund snør det i Tromsø, etter lang tid med plussgarder og uvær. Men nå er skiføret tilbake igjen.

Vestlandet. Røldal er nok en gang den skidestinasjonen som kan melde om mest snø, ifølge skiinfo.no er snødybden nærmere tre og en halv meter. Røldal er utropt til Europas mest snørike skisenter, og er kjent for bakken der en må grave seg ned til skiheisene. 10-12 meter med snø på enkelte steder er ikke uvanlig, mens tre meter snø er gjennomsnittet. Som en utkant i Odda kommune, høyt mellom Hardangervidda og Folgefonna, ligger denne snørike fjellsiden som kan gå klimaendringene trygt i møte. Ikke minst til stor glede for skiglade rogalendinger.

For bergensere ligger snøen og venter på Kvamskogen under en times kjøretur fra byen, med tre alpinanlegg og 60 kilometer preparerte løyper. Kjører du litt lenger, kommer du til enda mer snø på Voss og Myrkdalen. Her er det over to meter snø og topp forhold.

Sørlandet. Også for feriefolket fra Sørlandet meldes det om meget bra forhold på Hovden med over en meter snø, mens Sirdal i Vest-Agder kan skilte med en meter snø.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter