Nyheter

Norge på miljøpallen

Norge kommer på tredjeplass i en ny internasjonal miljøranking. Men noe trekker ned.

Bare Sveits og Sverige gjør det bedre enn Norge på miljø, viser undersøkelsen 2008 Environmental Performance Index (EPI), som ble lagt fram i Davos onsdag.Høye landbrukssubsidier og dårlig vern av artsmangfoldet skjemmer glansbildet.

149 land. Forskerne ved de amerikanske universitetene Yale og Columbia har tatt for seg politikk og resultater i 149 land og vurdert dem etter 25 kriterier innenfor seks områder: miljørelatert helse, luftforurensning, vannressurser, biologisk mangfold, forvaltning av naturressurser og klimaendringer.

– Norge gjør det bra over hele linjen, bortsett fra noen områder hvor det trengs framgang, sier professor Dan Esty ved Yale University til NTB.

Ren luft, god helse. Det er særlig god helse, ren luft og landets miljøpolitikk som gir Norge 93,1 poeng på en indeks hvor 100 er toppscore.

Esty trekker fram fiskerisektoren og hvordan Norge tar vare på artsmangfoldet som akilleshæler for norsk politikk. Dessuten gir Norges høye landbrukssubsidier lavest score av alle de 149 landene på kriteriet bærekraftig landbruk, sammen med vinnerlandet Sveits.

Olje og gass. – Norge er en av verdens største produsenter av olje og gass, som er kilden til store klimautslipp. Burde ikke det regnes med i indeksen?

– Vi straffer ikke land som er oljeprodusenter, men land som brenner olje. Utslipp av klimagasser er det som måles, og Norge har en jobb å gjøre der. Men landet tjener på å bruke mye vannkraft, at landet har få innbyggere og mye land å fordele utslippene på, sier Esty.

Miljøkultur. Forskeren mener også Norge nyter godt av å ha en befolkning som er opptatt av miljøspørsmål.

– Det ligger dypt i den norske kulturen og også i forretningskulturen. Bedriftene investerer i miljøtiltak, og det betaler seg for Norge, sier Esty.

Landene som kommer dårligst ut, er ikke overraskende fattige, afrikanske land, med Mali, Mauritania, Sierra Leone, Angola og Niger helt nederst på listen.

Bravo Costa Rica. Han trekker fram Costa Rica, nummer fem på listen, som et kroneksempel på hvor mye politisk styring kan bety.

– Det er en imponerende bra plassering, særlig hvis man sammenligner med nabolandet Nicaragua på 77. plass, sier Esty.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter