Nyheter

Shahla får bli

Shahla Valadi jubler over opphold i Norge etter nesten sju år i kirkeasyl.

Kvart på fire kom beskjeden Shahla Valadi har ventet på i sju år: Hun får opphold i Norge på humanitært grunnlag. På sin tredje omgjøringsanmodning, og etter sju år i kirkeasyl på Filadelfia Mysen, står hun fritt til å bosette seg i Norge og søke arbeid.

– Jeg har fått opphold, takk Gud!

På advokat Helge Hjorts kontor i Oslo står en tydelig berørt Shahla og snakker i to telefoner på en gang. Gratulasjonene strømmer inn fra så vel Mysen som Iran.

Shahla forteller at mange tanker gikk gjennom hodet på henne da hun fikk vite om oppholdstillatelsen.

– Det var en veldig rar følelse. Jeg har hatt en god følelse denne uka, men det rørte meg virkelig å få den meldingen, sier hun til Vårt Land.

Onsdag i forrige uke var hun til avhør hos UNE som varte i nesten fire timer. Advokat Hjort var en behersket optimist etter nemndmøtet, men i dag kunne han endelig slippe jubelen løs.

Bryllup. Leder av Shahla-komiteen, Olav Nygård, fikk vite det gode budskapet før Shahla.

– Noen bedre julegave kunne jeg ikke fått. Da ble det et rungende hallelujah rett inn i øret på advokaten. Og han svarte med et hallelujah han også, ler Nygård.

Bestevenninnen Anna Wiik begynte å gråte da hun fikk budskapet. Lørdag skal hun gifte seg, og for hennes del var dette den beste bryllupsgaven hun kunne fått.

– Nå blir det dobbeltfest! Nå er jeg bare kjempeglad. Jeg hadde innerst inne et godt håp om at det skulle gå bra, sier hun.

Støtteapparat. Både Wiik og Nygård har vært med helt siden Shahla gikk i kirkeasyl i 2001.

– Det har vært så mange timer, minutter og netter og jeg vet ikke hva. Men det er nå den egentlig oppgaven begynner. Nå er det en ny fase i Shahlas liv, og hun står ganske barbeint i møte med hverdagen. Nå trenger hun et godt støtteapparat, sier Nygård.

Når Vårt Land ringer er det akkurat bestilt bord på restauranten Efesos i Askim. Flere av Shahlas venner og støttespillere skal være med og feire oppholdstillatelsen.

– Der skal vi prate og hygge oss. Det blir i alle fall ikke kjedelig, sier Nygård.

Helhetsvurdering. I sitt vedtak skriver Utlendingsnemnda (UNE) at vilkårene for asyl ikke foreligger, siden det «fortsatt ikke anses å foreligge noen forfølgelsesfare knyttet til en eventuell retur til hjemlandet». Likevel ble det gitt opphold på grunn av en helhetsvurdering av «medisinske forhold og oppholdstidens lengde».

Nemnda understreker også at beslutningen om oppholdstillatelse ikke innebærer at det har vært gjort noen feil ved tidligere vedtak. Vedtaket var enstemmig.

«I vedtaket pekes det dessuten på det medansvar også de politiske myndigheter har for situasjonen, gjennom den praksis man har videreført fra 90-tallet, da politiet ble instruert om ikke å gå inn i kirker for å hente asylsøkere med endelig avslag med sikte på uttransport» skriver UNE i en pressemelding.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter