Nyheter

Kan få slakte uten bedøvelse

Nye EU-regler kan føre til at det nesten 90 år gamle norske forbudet mot slakting av dyr uten bedøvelse blir opphevet.

Det er hensynet til muslimer og jøder, og religiøse ritualer i forbindelse med slaktingen, som gjør at EU nå vurderer en ny forordning, som også kan få konsekvenser i Norge.

De vanligste formene for religiøs slakting er «Shechita» som utføres av jøder og «Halal» som utføres av muslimer. Begge varianter har tradisjonelt vært kjennetegnet ved at dyrene skal være levende og ved full bevissthet når strupen og blodårene skjæres over

Smerte. – I løpet av det siste århundret har de fleste land innført krav om at slaktedyr skal bedøves før avliving. Begrunnelsen er at dyr føler frykt og smerte omtrent som mennesker og skal spares for unødig lidelse, sier spesialveterinær i Animalia, Fagsenteret for kjøtt, Elisiv Tolo til Nationen.

Tolo sitter i en arbeidsgruppe i den europeiske veterinærforeningen som kommer med innspill til EUs nye regler for slakting.

Religionsfrihet. – Vi tar klart avstand fra slakting uten bedøvelse, men krefter i EU mener forbudet kan betraktes som et brudd på menneskerettighetserklæringens artikkel 18, sier hun.

Der heter det at: «Enhver har rett til tanke-, samvittighets- og religionsfrihet. Denne rett omfatter frihet til å skifte religion eller tro, og frihet til enten alene eller sammen med andre, og offentlig eller privat, å gi uttrykk for sin religion eller tro gjennom undervisning, utøvelse, tilbedelse og ritualer.»

Halal. Sveits, Sverige, Island og Norge er de eneste land i Europa som har et totalt forbud mot slakting uten bedøving.

Halal-slakting foregår i Norge, men det er fordi muslimene har godtatt at slik slakting kan skje med bedøvelse. Jødene derimot godtar ikke slakting med bedøvelse.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter