Nyheter

Iran protesterer mot svensk Muhammed-tegning

Tegning i svensk lokalavis fikk Iran til å kalle svensk diplomat inn på teppet.

Iran kalte mandag en svensk diplomat inn på teppet i landets utenriksdepartement i protest mot en tegning av profeten Muhammed i en svensk avis.

Profethode på hund.

Tegningen ble trykket i tilknytning til en lederkommentar i den svenske lokalavisen Nerikes Allehanda i Örebro, og viser profetens hode plassert på kroppen til en hund.

– Gunilla von Bahr, Sveriges chargé d’affaires, ble kalt inn til det iranske utenriksdepartementet hvor hun mottok en protest fra den iranske regjeringen, sier talskvinne Anna Björkander i svensk UD i følge NTB.

Den svenske diplomaten fikk beskjed om at tegningen var «fornærmende mot profeten Muhammed», ifølge Björkander.

Nektet adgang

Den svenske tegneren Lars Vilk står bak tegningen. Vilks er blitt nektet plass på flera kunstutstillinger denne sommeren, skriver svd.se. Grunnene er at man har fryktet lignende reaksjoner som da den danske avisen Jyllandsposten og den norske avisen Magazinet publiserte flere karikaturtegninger av Muhammed i 2005.

Dette ble møtt med voldelige demonstrasjoner og ambassadebranner i en rekke muslimske land i januar og februar året etter.

Opptøyer i Örebro

Allerede har det blitt opptøyer ut av Nerikes Allehandas publisering av tegningene. 70 mennesker demonstrerte utenfor redaksjonslokalene i Örebro forrige uke.

– Man skal ikke snakke skitt om andres religioner, det er ikke frihet sa en av demonstrantene til Sveriges Radio, og krevde en unnskyldning fra redaktøren Ulf Johansson.

Muslimer vil vise tegning

Det fikk han ikke. Men imidlertid har nettverket «Sekulære muslimer i Sverige» tatt redaktøren i forsvar, og har planer om selv å stille ut Lars Vilks tegning. De ønsker en mer nyansert debatt.

- Når Jesus Christ Superstar eller Monty Pythons Life of Brian kom, vekket dette også reaksjoner, så på sett og vis er det naturlig at slike kunstverk provoserer og vekker følelser, sier Hooman Anvari i organisasjonen til Svd.se.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter