Nyheter

Ba president gripe inn i trosforfølgelse

For en tid tilbake lovet Kjell Magne Bondevik, i avisen Vårt Land, å ta opp kårene for kristne i Eritrea. Nå har han besøkt landet.

– Jeg ga klart uttrykk for at forfølgelsene av kristne og fengsling av politiske motstandere er uakseptabelt, forteller Bondevik til Vårt Land.

Han avsluttet nylig sitt verv som FNs spesialutsending på Afrikas Horn. I Vårt Land lovet Bondevik å ta opp menneskerettighetsspørsmålet med Eritreas president, Issayas Afewerki.

– Jeg kunne ikke reise herfra uten å ta opp problemene rundt menneskerettighetene. At jeg også har lovet dette offentlig ga en ekstra forpliktelse, selv om jeg uansett synes det var rett å konfrontere han med problemet, sier Bondevik.

Forfølgelser

Kristne som ikke tilhører den ortodokse, katolske eller lutherske kirke i Eritrea blir arrestert, og det meldes om tortur og drap. Ved siden av dette er kun islam lovlig å praktisere i landet. Flere politiske meningsmotstandere av regimet har også blitt arrestert.

– Presidenten var ganske uforstående til kritikken av manglende religionsfrihet. Han mener disse kristne var med på å destabilisere Eritrea, men benektet ikke informasjonen jeg hadde med om forfølgelser utarbeidet av Amnesty. Da pekte han bare på at kristne kunne melde seg inn i et av de lovlige trossamfunnene, forteller Bondevik fra møtet deres i slutten av juni.

Trosfrihet

Det falt ikke i god jord hos den norske representanten.

– Jeg sa at religionsfrihet handler om at folk må få ha den troen de ønsker og forkynne denne. Det var tydelig at vi hadde helt forskjellig oppfatning av religionsfrihet.

Hele intervjuet kan leses i Vårt Lands fredagsutgave, 20.juli 2007.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter