Kirke

Vil prioritere lokalmenighetene

Harald Hegstad mener Den norske kirke ikke lenger kan ta sin posisjon som folkekirke for gitt og er særlig opptatt av at lokalmenighetene skal bli satt i første rekke.

Hvem skal styre Den norske kirke de neste fire årene? Frem til kirkevalget 8. og 9. september presenterer vi den øverste kandidaten på hver av listene til bispedømmeråd og kirkemøte.

Navn: Harald Hegstad

Alder: 59 år

Liste: Nominasjonskomiteens liste

Bispedømme: Oslo bispedømme

– I en framtidig kirkeordning må mest mulig ansvar ligge så nær grunnplanet som mulig, og kirken må organiseres slik at ikke mer ressurser enn nødvendig brukes på administrative støtte­funksjoner, sier Harald Hegstad, førstekandidat for nominasjonskomiteens liste i Oslo bispedømme.

Hegstad er 59 år, gift og har fire voksne barn. Han er professor i teologi ved MF vitenskapelig høyskole og har blant annet forsket på lokalt menighetsliv.

Hegstads oppvekst i Trondheim var preget av kirke og kristent organisasjonsliv. I Oslo har han først og fremst vært engasjert i lokalt menighetsliv, først mange år på Holmlia der han blant annet har vært menighetsrådsleder.

– Å bygge kirke og menighet i en ny bydel var en viktig
erfaring. De siste ti årene har jeg vært medlem av Oslo bispedømmeråd, i seks år som leder. Jeg er nå nestleder i Kirkerådet. Jeg er stolt over å tilhøre en kirke med så mange muligheter og viktige oppgaver.

LES MER: Den store guiden til kirkevalget

Fremmer lokalmenighetene

– Hvorfor har du valgt å stå på liste?

– I min tid i kirkedemokratiet har jeg særlig vært opptatt av kirkeordningsspørsmål. Her er det mye som må på plass i kommende periode, og dette arbeidet vil jeg gjerne være med på å fullføre.

– Hvorfor skal folk stemme på deg?

– Jeg kan bidra med mange års erfaring i kirkepolitikken og dermed sikre kontinuitet og kompetanse. Jeg har visst at jeg kan samarbeide også med dem jeg er uenig med og finne samlende løsninger i vanskelige
saker. Jeg er særlig opptatt av at lokalmenighetene skal bli hørt og satt i første rekke.

Må være tydelige

– Hva mener du er de viktigste utfordringene for kirken i dag?

– Kirken kan ikke lenger ta sin posisjon som folkekirke for gitt. Vi må derfor være tydelig om hva vi står for og hva vi vil. Kirken må være budskapsorientert og oppdragsorientert, alltid forankret i evangeliet om Jesus Kristus. Som folkekirke kan vi ikke nøye oss med å være kirke for «hvite nordmenn», men være et fellesskap som kan romme større
etnisk og kulturelt mangfold. Skal vi overleve, er vi avhengig av å nå barn og ungdom. I kommende periode må vi gjennomgå arbeidet med trosopplæringen for å se hva som fungerer og ikke fungerer.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kirke