Nyheter

Vil droppe vigselsrett i protest

Baptistkirken i Danmark anbefaler sine prester å si fra seg vigselretten i protest mot ny lov.

Anbefalingen er en reaksjon på en ny lovpakke som ifølge baptistlederne «mistenkeliggjør hele det religiøse Danmark».

«Imamloven», som lovpakken kalles, skal stoppe radikale imamers oppfordringer til for eksempel å undregrave danske verdier, men ifølge baptistene kriminaliseres også alle andre lovlydige, religiøse ledere – som kirkens egne prester.

– Hvis vi ikke har vigselsmyndighet, har staten ikke noe å ta oss på, sier generalsekretær i Baptistkirken i Danmark, Lone Møller-Hansen til Kristeligt Dagblad.

SE DIREKTE FRA ARENDALSUKA: Tidligere Jesus-soldat Rut Helen Gjævert deltar i religionsdebatten fra Arendalsuka torsdag klokken 20

Krever kurs i dansk familierett

Pakken innebærer at alle nye forkynnere skal på et kurs i dansk familierett, frihet og folkestyre slik at de kjenner de juridiske konsekvensene av en dansk vielse. Kursdeltakerne må også skrive under en erklæring om at de skal overholde danske lovgivning.

Dersom en prest eller imam ikke overholder reglene kan han eller hun bli fratatt vigselsmyndigheten. Ved å ikke benytte denne retten i utgangspunktet, mener baptistene at deres prester ikke risikerer å bli kriminalisert for eventuelle uttalelser i sjelsorg.

– En stor del av regjeringens lovpakke er knyttet til vigselsretten. Dersom et trossamfunn ikke søker om dette, kan de eksistere helt fritt med tanke på denne lovpakken, så lenge de overholder de øvrige lovene, sier Brian Arly Jacobsen, lektor på institutt for tverrkulturelle og regionale studier på Københavns Universitet.

– En overreaksjon

Kirkeminister Bertel Haarder (V) mener baptistene overreagerer.

– Jeg kan ikke se hvordan de kunne komme til å bryte loven. Følelsene deres av å bli kriminalisert er ubegrunnet. Dette handler om at noen imamer har gitt råd som er i strid med Danmarks lover. Med denne lovpakken vil vi understreke at dette ikke er lov, sier han til Kristeligt Dagblad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter