Nyheter

– Vi ønsker ikke å være Norges søppelplass

Senterpartiet har nasjonalt stemt for å tillate gruvedrift i Kvalsund. Men partiets sametingsgruppe jobber iherdig mot vedtaket – og varsler også sivil ulydighet.

– Jeg tror det kommer til å bli mobilisering fra alle partier og lister. Jeg har respekt for at folk velger å bruke sånne markeringsmetoder. Jeg har stor forståelse for at nok er nok, og at skal man møte storsamfunnets krav til områder som er i bruk, så må man bruke sterke virkemidler, sier Cecilie Hansen.

Hun er gruppeleder for Senterpartiet i Sametinget, og snakker om sivil ulydighet mot gruvedriften i Repparfjorden. Både Hansen og andre sametingsrepresentanter ventes å delta.

Dumping

Torsdag ga myndighetene konsesjon til selskapet Nussir til å drive gruvedrift i Kvalsund i Finnmark. Avfallet fra gruven har selskapet fått tillatelse til å dumpe i Repparfjorden.

Området er et viktig område for reindriftsnæringa og Sametinget har vedtatt en uttalelse der de fordømmer konsesjonen og mener at regjeringa hverken tar hensyn til samene, miljøet eller fiskeinteresser. Men regjeringa står ikke alene i denne saken. Et flertall på Stortinget har avvist et forslag fra SV og Venstre om at Stortinget må behandle slike saker for å forhindre miljøødeleggelse. Flertallet, inkludert Sp stemte også mot et forslag i fjor om at saken skulle behandles på nytt.

LES OGSÅ: – Næss snudde opp ned på korleis ein ser på naturen

– Vi er veldig skuffa. Nussir-tillatelsen vil få alvorlige konsekvenser både for fisken og livet i havet, reindrifta og kulturutviklinga, sier hun. Hun og resten av sametingsgruppa vil endre Sps politikk.

– Vi jobber for at vårt eget parti skal ha en bedre mineralpolitikk. Nå er mineralloven oppe til revidering, og vi jobber aktivt. Jeg er på vei til fylkesårsmøtet i Finnmark Sp, der tror jeg også gruvesaken blir debattert. Sp på Sametinget er imot løsninga det er gitt tillatelse til nå, sier Hansen.

Også Sps fylkeslag i Finnmark har gjort vedtak om at de er mot sjødeponiet. Saken kan bli et problem for Trygve Slagsvold Vedum som ellers for tida er populær i Finnmark på grunn av blant annet motstand mot fylkessammenslåing av Troms og Finnmark og sykehuskonflikt.

Ber politikerne stille krav

Hansen peker på oljenæringa og de strenge reguleringene den har. Hansen tviler på om det ville blitt stilt samme krav til næringa om olja hadde blitt oppdaget i dag.

I andre land stilles det strengere krav og få land tillater sjødeponi i gruvedriften. Hansen mener det blant annet må stilles krav om hva som skal gjøres med gruvemassene og at det må stilles krav med tanke på at området alt er i bruk av andre næringer. Hun tror ikke dagens politikere er tøffe nok, men skal gi klar beskjed til egen partileder.

– Jeg skal treffe Trygve Slagsvold Vedum i dag. Sametingsgruppa kommer til å gi klar beskjed om at Nussir-prosjektet må stanses.

LES OGSÅ: Maja (31) velger barnløshet for å redde miljøet

Hansen har selv vært ordfører i Sør-Varanger kommune, som tidligere var en gruvedriftkommune. Der hadde gruvedriften negativ konsekvens ved at næringslivet ble så ensrettet. Hun mener også erfaringene derfra viser at de ikke vil få noen særlig flere lokale arbeidsplasser av driften i Kvalsund.

– Gruvenæringa er basert på fly in, fly out. Det blir et pendlersamfunn jeg mener ikke bygger samfunnet i det hele tatt. Vi har sett det i Sør-Varanger. Det kommer opp boligrigger og folk flys ut og inn, og gruvene har vilkår annen næringsutvikling ikke klarer å konkurrere med. Jeg har ingen tro på at det blir stedbundne, faste arbeidsplasser for lokalbefolkninga, sier hun.

Samiske reaksjoner

Hansen mener samisk næring fremdeles blir systematisk nedprioritert.

– Jeg har vært på mange nordnorske konferanser hvor man snakker om store, uberørte områder. Det er ikke slik vi ser det. Det er ikke gjort inngrep der, men de er ikke uberørte med tanke på å ta i bruk naturen. Det er ikke en flekk som ikke er i bruk. I tillegg er det snakk om bærekraftig aktivitet som kan ha et evighetsperspektiv.

LES OGSÅ: KrF og Venstre møter klimapress fra SV og Ap

Hun merker stort engasjement for saka i den samiske befolkninga, men engasjementet er i ferd med å vekkes også i andre grupper, ifølge Hansen.

– Jeg tror mest den samiske befolkninga reagerer, men vi ser en bevegelse blant andre også som begynner å få et litt annet perspektiv. De ser at dette kan bære helt galt avsted, og vi ønsker ikke å være Norges søppelplass når det gjelder næringsutvikling.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter