Nyheter

Venstre og Frp under press om salgsjobben

For motpolene Frp og Venstre kan scenen der de sammen lanserer regjeringsplattform bli avgjørende for troverdighet til samarbeidet.

– Det handler om å komme godt nok ut fra hoppkanten, sier tidligere kommunikasjonssjef for Frp og nå seniorrådgiver i First House, Ole Berget.

– Frp og Venstre må berolige egne skeptikere. Derfor er starten viktig, sier valgforsker Bernt Aardal.

Tidlig fredag ettermiddag bekreftet kilder at det ikke var mye som gjensto før en enighet om en regjeringsavtale. Et knippe stridspunkter var fortsatt tema for tautrekking inn i helgen.

LES OGSÅ: Verdioppgjør kan bli satt på vent

En avgjørende søndag

Men søndag formiddag er landsstyrene i Frp og Venstre innkalt til møter – og planen er at de skal ta stilling til et fremforhandlet regjeringsprogram. Senere på dagen presenterer trolig toppene i Høyre, Frp og Venstre hva de er blitt enige om.

Det vil ventelig skje så fort som mulig. De tre partiene vil ha kontroll med fortellingen om hva de har fått til – uten lekkasjer som selv i en startfase kan skape støy fra kritikerne.

«Historisk»

Professor Aardal ved Universitetet i Oslo peker på at anledningen er historisk, fordi to tydelige motpoler som Venstre og Frp står side om side.

– Regjeringssamtalene har vært kontroversielle både i deler av Venstre og i deler av Frp. Derfor har partitoppene etter forhandlingene nå et behov for å skape ro blant skeptikerne. Derfor blir fremleggelsen svært viktig, sier Aardal.

Innvandringskapitlet må nødvendigvis bli en utfordring:

– Venstre vil ha behov for å bekrefte at de har fått til noe rausere, på samme tid som Frp har behov for å forsikre at de ikke har gitt etter. De kan ikke være for vage heller – slik at inntrykket blir at uenigheter egentlig er feid under teppet.

LES OGSÅ: Vil fjerne KrF som portvakt for Venstre

Skryteforestilling for velgerne

Førsteamanuensis Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger tror at selve lanseringen av et nytt regjeringsprogram har adresse til viktige nøkkelfolk i motpolene Frp og Venstre:

– Det er viktig at nettopp tillitsvalgte landet rundt forstår hvorfor partiet har gjort som det har gjort i plattformen – og aksepterer valgene.

Men for velgerne flest arter denne typen nyheter seg annerledes:

– De forstår konteksten, at lanseringen av regjeringsplattformen mest er en skryteforestilling. Velgere er ikke dumme, påpeker Tuastad.

X-faktor

Også Tuastad peker på det unike med en regjeringserklæring der det i utgangspunktet er så stor politisk avstand mellom partier:

– I fortsettelsen ligger det viktige i ordene: Hvilke forpliktende løfter de ulike partene har fått gjennomslag for. Men i det daglige vil jo regjeringen møte en rekke usikkerhetsfaktorer. En av de største sakene i forrige periode var eksempelvis asylstrømmen. Den kom jo overraskende på politikerne.

LES OGSÅ: Erna kjøler ned blågrønt regjeringsløp

Velgere flest

Ole Berget var i sin tid kommunikasjonssjef i Fremskrittspartiet og statssekretær for Siv Jensen. Nå er han partner i rådgivningsselskapet First House.

– Selve regjeringsplattformen er viktig. Det er her partiet kan vise til sine seire og det er selve veikartet for arbeidet, sier Ole Berget, som påpeker:

– Mye viktigere enn hvem som har fått hva, er det gjennomslaget som de tre partiene får over tid. Vanlige velgere er opptatt av nettopp det, hva partiet deres får til over tid, sier han.

Personer etterpå

Etter at selve regjeringsprogrammet er offentliggjort, starter en tilleggsrunde i forhandlingene om statsrådsposter. Kilder knyttet til forhandlingene forteller at på dette punktet har statsminister Erna Solberg vært steil: Politikken må på plass først – ingen drøfting om navn før etterpå.

Om ikke noe sporer av, vil dermed en utvidet Solberg-regjering være på plass uti neste uke: Enten fredag 19. januar, i et ordinært statsråd, eller i et ekstraordinært tidligere i uken.

LES OGSÅ: Venstre kjemper for blågrønn bistandsminister

«Grønnere og rausere»

Også utvelgelsen av statsråder er en del av salgsjobben til de tre partiene, spesielt for Venstre. Et internt tilleggsargument for å gå inn i regjering, har vært muligheten til å bygge et utvidet bilde av profiler i offentligheten.

Men først handler det om ikke å mislykkes i den store fortellingen om den nye regjeringsplattformen trekker i Venstres retning. Under landsstyremøtet som sa ja til forhandlinger, var partiet i praksis klart splittet.

Det at Venstre-leder Trine Skei Grande lovet en «grønnere, rausere og mer sosialliberal politikk» skulle være lim overfor dem som ropte varsko mot Frp-prosjektet. Ordene «grønnere og rausere» skal gå igjen i salgsjobben i dagene som følger.

Forsvarsverk

Overfor Vårt Land påpekes det tidlig vil handle om å skape tillit til forhandlingsresultatet internt. Derfor skal sosiale medier brukes så tidlig som mulig for å selge «suksessen» internt til regjeringsskeptiske medlemmer.

Det forsvarsverket prøvde Venstre ut alt kvelden etter det krevende landsstyrmøtet i desember. Da var en egen video – med skeptikere og regjeringstilhengere skulder ved skulder – produsert og publisert tidlig samme kveld til deling i sosiale medier.

Senest onsdag ytret Venstres leder at det ikke var sikkert at partene ville lykkes. I går uttrykte kilder at usikkerheten er forbi.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter