Nyheter

– Typisk å kreve mer overvåkning

Etter en terrorhandling roper politiet på videre fullmakter – og politikerne sier ja. Jon Wessel-Aas etterlyser grunnlag for å si at det virker.

– Representanter for Politiets sikkerhetstjeneste sier selv at det ikke er sånn at man kan hindre alt. Likevel ber de om utvidede fullmakter, sier Wessel-Aas i Advokatforeningens lovutvalg for IKT og personvern.

Han er særlig kritisk til at myndighetene ikke har evaluert skikkelig de utvidelsene av fullmakter som politiet fikk i 2005 i kjølvannet av terroren i New York og London. Den gangen utvidelsene ble gitt, var det en klar forutsetning at de skulle evalueres innen fem år.

Men det såkalte Metodeutvalget som fikk oppgaven, fikk ikke ut statistikker og opplysninger fra politiet om bruken av fullmaktene.

– Utvalget sa selv at det ikke var mulig å gjøre jobben ordentlig. Det ba om en lovendring som ga unntak fra politiets taushetsplikt for oppgaven de skulle gjøre, men fikk det ikke. Utvalget skrev i sin rapport at for fremtiden må det sørges for at det finnes et bedre grunnlag. Det hadde vært en start, sier Wessel-Aas.

LES OGSÅ: Terrorfrykt gir ja til mer overvåkning

Mer privat

Han understreker at regjeringens forslag om utvidelser nå inneholder mange endringsforslag og at særlig muligheten til dataavlesing går et hakk lenger inn i det private enn før.

– Da beveger du deg inn i tanke­friheten, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter