Nyheter

Tror ikke KrF gambler om søndagen

De blåblå minner KrF om at de har flertall for søndagsendring. Valgforsker tror KrF stiller ultimatum fordi partiet har fått hyggelige signal fra regjeringen.

– Slik jeg kjenner Hans Olav Syversen i KrF, er ikke dette en politiker som gambler med politiske resultater, sier Anders Todal Jenssen.

Professoren i statsvitenskap ved NTNU i Trondheim sikter til KrFs parlamentariske nestleder som sammen med stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad gikk ut i Vårt Land tirsdag og varslet et ultimatum til statsminister Erna Solberg:

Høyre må legge til side søndagshandel – og lage et sentrumsorientert budsjett. Hvis ikke kan det borgerlige samarbeidet ryke, sa de to og la til:

– Dette er en skjebnehøst for borgerlig samarbeid.

LES MER: By etter by lukker søndagen

Fått signaler

Valgforsker Jenssen er ikke like sikker på situasjonsbeskrivelsen:

– Jeg tror KrF har fått positive signaler fra regjeringen i saken om søndagsåpent, og at det er derfor de framsetter ultimatumet.

De to KrF-representantene kommer med sin klare advarsel i en situasjon der det summes om at Venstre og Høyre/Frp er i ferd med å finne hverandre i saken om en krympet søndagsløsning. Drøftinger på Stortinget skal være like om hjørnet.

LES OGSÅ: Sanner: – Vi tar KrFs signaler på alvor

Legger ikke bort

Utspillet fra de to KrF-toppene fikk statsminister Erna Solberg på banen. Fram til nå har regjeringssjefen latt fagstatsråden, kulturminister Thorhild Widvey (H), ta støyten med å fronte et søndagsåpent Norge.

Solberg levner ingen tvil om hva regjeringen vil:

– Vi har ingen intensjoner om å legge bort forslaget om søndagsåpne butikker, sa statsministeren til TV 2 før hun satte seg på flyet til New York og FN-toppmøtet.

Solberg begrunner avvisningen av ultimatumet med at de blåblås standpunkt burde vært klart for KrF allerede for to år siden, da de under Nydalen-forhandlingene høsten 2013 ga sin støtte til dagens regjering:

– Jeg mener dette var et klart grunnlag den gangen vi i 2013 formet denne regjeringen.

LES MER: Høyre-topp: Klarte ikke selge søndagsåpent

Ønsker endring

Fremskrittspartiets sentralstyre var i går samlet for første gang etter kommunevalget, der partiet gikk tilbake og mistet flere ordførere.

Parlamentarisk leder Harald Nesvik i Frp gir som statsminister Solberg KrF klar beskjed at om at søndagsendringer blir det, og at dette ikke bør overraske KrF:

– Fjerning av dagens endring av forbudet mot søndagsåpne butikker har ikke kommet som en overraskelse på KrF all den tid at dette står i plattformen og tre av de fire samarbeidspartiene ønsker en endring, sier Nesvik til Vårt Land.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Advarsel fra KrF

Allerede for to år siden prøvde KrF seg med en advarsel til Solberg-regjeringen. I oktober 2013 advarte Hans Olav Syversen de blåblå mot slalomkjøring i Stortinget:

Når Høyre og Frp ikke får støtte fra KrF, kan de ikke bare vende seg mot Venstre for å få gjennomslag.

Solberg svarte at hun hadde denne strategien som regjeringssjef:

– Vi har en veldig tydelig avtale som sier at vi først skal gå til Venstre og KrF sammen og forsøke å finne løsninger. Men vi er jo ikke bundet hvis det er sånn at vi finner løsning på noe som vi faktisk får flertall for, sa statsministeren til NTB.

LES MER: Støre starter kampen om søndagen

Flertall for endring

Høyre og Frp har sammen med Venstre flertall for en søndagsendring. De blåblå ønsker at alle som vil skal få holde søndagsåpne butikker. I august slengte Venstre et revidert forslag på bordet. Kommuner skal selv skal få definere turistområder lokalt - og med det åpne søndagshandel i disse områdene. I dag er det fylkesmennene som godkjenner turistområder.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter