Nyheter

KrF-topper: «Borgerlig skjebnetid»

KrF-profiler setter Erna Solberg på valg om budsjettseiere og søndagsstengt. Ellers kan borgerlig samarbeid ryke.

KrFs parlamentariske nestleder Hans Olav Syversen og stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad stiller nå noe som kan oppfattes som et ultimatum til Høyre og statsminister Erna Solberg.

Dersom regjeringen tross all motstanden fremmer forslag om søndagsåpne butikker og heller ikke legger frem et klart sentrumsorientert statsbudsjett, vil det ikke være mulig å redde et fortsatt KrF-ja til dagens ikke-sosialistiske samarbeid.

– Dette er en skjebnehøst for borgerlig samarbeid, er det klare budskapet fra de to KrF-profilene.

Syversen er KrFs finanspolitiker og leder Stortingets finanskomité. Ropstad var i fjor hans medforhandler i det som ble en dramatisk budsjetthøst.

I flere uker var det stillingskrig mellom Frp og de to sentrumspartiene Venstre og KrF. Skal de fire samarbeidspartiene unngå lignende strid, avhenger det mye av statsministeren selv:

– Det er en utfordring hvor Høyre nå legger kursen sin. Vil de tekkes et Frp som har mistet velgere? Eller tenke enda lenger frem, spør Syversen.

LES MER: – Erna må enten gi opp Frp eller KrF

Helt avgjørende

Syversen anser to saker som helt avgjørende for at ikke brede deler av KrF skal vende Høyre og et borgerlig samarbeid ryggen.

– Det gjelder søndagsåpent og statsbudsjettet. For dette er høstens to store saker. Hvordan disse utfordringene løses i høst, kan få veldig mye å si for forholdet mellom Høyre og KrF, sier Syversen.

– Behandlingen av både statsbudsjettet og søndagsåpent vil være helt avgjørende for samarbeidet fremover?

– Ja, svarer Syversen.

– Hvis dette går galt for KrFs del?

– Da blir det en tung jobb for KrF-ere som i utgangspunktet ser et ikke-sosialistisk samarbeid som riktig, å støtte det. For det vil gi mange gratispoeng til dem som ønsker noe annet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Høyres nøkkel

– Høyre sitter altså med nøkkelen?

– Ja, svarer Syversen.

Kjell Ingolf Ropstad peker på at KrF har en «krevende valgkamp» bak seg. Fra Frp er partiet blitt møtt med at kommuner bør si nei til flyktninger. Også før valgkampen har blå løfter om søndagsåpent «irritert mange tillitsvalgte i KrF».

– Derfor vil måten denne regjeringen håndterer ting på i høst, få mye å si for KrFs relasjon til regjeringen. De kan nå gjøre noen valg som kan avgjøre om forholdet blir bedre, sier Ropstad.

LES OGSÅ: Advarer mot budsjett-omkamper

Hører de?

De to KrF-representantene kommer med sin klare advarsel i en situasjon der det summes om at Venstre og Høyre/Frp er i ferd med å finne hverandre i saken om en krympet søndagsløsning. Drøftinger på Stortinget skal være like om hjørnet.

– I KrF det mange som bruker søndagsåpent som det store argumentet mot dagens regjering. Dersom de legger dette forslaget frem så er det klart at det vil smerte mange av KrFs tillitsvalgte, sier Ropstad.

– Saken har også blitt et symbol på viljen til å høre på dem man gjerne vil samarbeide med. Og når pressen nå skriver at også folk i Høyre selv mener søndagsåpent ble en negativ sak i valgkampen, så burde det styrke det å ta hensyn til et parti man vil ha et godt forhold til, fortsetter Syversen.

LES KOMMENTAREN: Svunnen blå himmel

Ikke milliarder

Han oppfordrer derfor Høyre til å «lytte til sine egne verdikonservative folk».

– Søndagsåpent er blitt symbol på det mange KrF-ere opplever i et materialistisk og kaldt Høyre, som blir fjernt fra det som Erna snakket om: Mennesker – ikke milliarder.

Ropstad poengterer at også høstens statsbudsjett kan få avgjørende betydning for forholdet mellom Høyre og KrF. Blir Høyre/Frp-regjeringens budsjett en kopi av fjorårets, kan meningsmålingene nok en gang sende disse partiene til bunns.

– Dessuten kan irritasjonen i KrF blir så stor at det blir vanskelig for oss å fortsette, sier Ropstad.

– Med dagens form for samarbeid også?

– Tenker vi på det ikke-sosialistiske samarbeidet foran neste valg, så står vi foran en skjebnehøst, svarer han.

«Alle tenker 2017»

– Høyre vet utmerket godt at budsjett og søndagsåpent kommer i en situasjon når alle nødvendigvis begynner å tenke 2017, tilføyer Syversen.

LES OGSÅ: – Tar KrFs signaler på alvor

De to KrF-profilene stopper der. De vil ikke si hvorvidt hele Samarbeidsavtalen kan komme i spill i året som ligger foran. Nettopp samarbeidsavtalen regulerer seiere og samarbeid de fire flertallspartiene imellom.

Bom for Frp

Fra politiske kommentatorer kommer det spådommer om at Frps dårlige valg på 9,5 prosent bare vil gjøre partiet enda mer krevende i kommende forhandlinger. Også fra Frps egne lokale rekker høres det krav om større gjennomslag for å kunne fortsette i regjering.

– Hvis noe slikt blir regjeringens politikk, blir det tilsvarende krevende for oss, sier KrFs finanstalsmann Syversen, mannen som skal lose Stortingets budsjettarbeid i havn.

– Så et dårlig valgresultat fra Frp må ikke dreie regjeringens kurs til høyre?

– Nei, svarer Syversen.

LES OGSÅ: Åpner døren for Ap-allianse

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter