Nyheter

Trolig bare 3.500 ekstra syriske flyktninger

Det ligger an til flertall for å økte totalkvoten syriske flyktninger til 8.000 over tre år. Men det vil trolig bare være økning på 1.167 per år.

10.000 syriske overføringsflyktninger fordelt på to år. Det har samtlige opposisjonspartier og samarbeidspartier på Stortinget vedtatt. I formiddag kom Høyre, Ap, Sp, KrF, Venstre og MDG til enighet om hvor mange kvotelyktninger fra Syria Norge skal motta til og med 2017. SV trakk seg i innspurten. Frp trakk seg 5. juni.

Hovedpunktene er som følger, ifølge VG:

• 8000 syriske flyktninger i år og de to neste årene.

• Omlag 200 millioner ekstra på hjelp i lokalområdet.

• Kommunene får økt tilskudd for hver flyktning.

Avtalen presenteres i detalj i onsdag ettermiddag. De 8.000 syriske flyktningene inkluderer de 1.500 Stortinget alt har vedtatt å ta imot.

Bare 3.500

Om man legger til grunn at Norge uansett også ville tatt imot 1.500 syriske flyktninger både i 2016 og 2017, betyr det at Norge kun tar imot 3.500 ekstra flyktninger – 1.167 ekstra per år i snitt. Det er et godt stykke unna 10.000 syriske kvoteflyktninger over to år.

– Vi mener partiene som har vedtatt et løft ikke følger opp i handling. Dette er ikke bidraget som ble snakket om i vår, sier Lysbakken.

Han er skuffet over stortingskollegaene.

– De andre partiene har satt hensynet til regjeringen over hensynet til flyktningene. Satt opp mot dramatikken som flyktningene lever i nå, burde Norge klare å koste på seg en større innsats enn dette.

Trakk seg på grunn av tempo.

At perioden ble strukket fra to til tre år, er en av hovedgrunnene til at SV trakk seg ut av forhandlingene, ifølge Lysbakken.

– Det er nå den store katastrofen foregår. Innsatsen i år og neste år er det som er avgjørende for menneskene vi snakker om. Vi er fornøyd med at det Norge tar imot noen fler, men vi ser ingen grunn til å være med på et forlik som er såpass mye svakere enn det som har vært diskutert til nå.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter