Klima

Tøffe familiekrav

KrF-krav om familiemillioner skaper budsjettstrev.

Forhandlingene mellom Høyre/Frp og KrF/Venstre om høstens statsbudsjett er nå historisk i bakevja. Fremdriften er verre enn de to tidligere årene. I fjor var krisen overhengende – og året før var det voldsomt budsjettbråk.

Mandagen sto forhandlinger igjen stille etter et lite vellykket forhandlingsmøte søndag kveld.

– Det er absolutt progresjon, men jeg ser heller ikke noe målsnøre, sa KrF-talsmann Hans Olav Syversen etter møtet søndagskvelden.

Og det er ikke bare grønne skatter som sperrer for løsning. I forhandlingene skal KrF ikke ha fått gehør for ønsket om betydelige løft i familiepolitikken, selv om det er kommet flere penger på bordet.

Ett snaut år før valget føler KrF at de trenger synlige seiere på feltet. I tillegg vil partiet ha «fullført» sin satsing på småskolen. Det koster også.

LES OGSÅ: Langt til målsnøret i budsjetthriller

«Betydelig» avstand

I KrFs alternative budsjett vil partiet øke kontantstøtten, ha høyere engangsstønad, bedre permisjonsordninger og få økt barnetrygden. Alt dette handler om utgiftsøkninger i en sektor der ikke minst Høyre forbereder seg på å tenke nytt.

Kilder betegner avstanden til regjeringen som «betydelig». Det skal den også være i striden om grønne skatter og den såkalte bilpakken.

I forkant av statsbudsjettet ble den presentert av Erna Solberg og Siv Jensen som noe urørlig: Den skulle ikke forhandles – den var regjeringens endelige svar på løftet om et grønt skatteskifte.

LES OGSÅ: Budsjettkampen surner

Ferdig prutet

Høyre/Frp skal i forhandlingene nå ha uttalt seg mer nyansert om pakken, som spesielt Venstre vil rydde i. Men en rekke Frp-politikere Vårt Land har snakket med, anser endringer som nær sagt umulige. For Frps del er innholdet ferdig prutet. I praksis har partiet satt foten ned på et eget landsstyremøte.

Dermed tikker prosessen mot en smell spesielt aktørene i sentrumspartiene vil unngå: Et kriseaktig storoppgjør om hele budsjettet, under sterkt press i selve weekenden.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima