Kirke

Tidligere pinsepastor anklages for manipulasjon

Flere av medarbeiderne i United Malmø skal ha sluttet, blitt sykemeldt og gått i terapi. Nå beskylder de Magnus Persson for hersketeknikker og maktmisbruk.

«Han manipulerte oss».

Det sier flere tidligere medarbeidere om United Malmøs grunnlegger Magnus Persson, ifølge svenske Dagen.

Vårt Land har tidligere skrevet om den svenske pinsmenighetens uvanlige reise, fra å være en «karismatisk partykirke» til å bli en luthersk liturgisk forsamling. For noen uker siden ble det kjent at Magnus Persson slutter med umiddelbar virkning.

Nå har Svenske Dagen snakket med en rekke personer fra forsamlingens innerste krets. De forteller om maktmisbruk, hersketeknikker og raseriutbrudd fra lederen som plantet kirken i år 2000 og har ledet den siden. Ingen av varslerne har stått fram med navn.

LES OGSÅ: Én av pinsebevegelsens fremste talspersoner hoppet av

Raseriutbrudd

– Det er forferdelig å bli utskjelt av Magnus Persson og oppleve frustrasjon og sinne bak lukkede dører, forteller en tidligere pastorkollega til svenske Dagen.

Medarbeidere skal ha fått kraftige skjenneprekener for saker som «stemningen i gudstjenestene» eller «intensiteten på lovsangen», forteller varslerne.

Som følge av Perssons lederskap skal flere tidligere ansatte ha blitt sykmeldt, deprimerte og gått til psykolog, ifølge en kilde som har vært del av menigheten i flere år.

En annen kilde forteller at Magnus Persson krevde avleggelse av taushetsløfte når noen var misfornøyd, hadde spørsmål eller ville slutte.

– I dag ser jeg hvordan Magnus Persson manipulerte oss. At han som en ekstraordinær kommunikator satte en visjon og underviste om Uniteds verdier, men selv handlet i strid med sin egen lære da han møtte oss i den nærmeste kretsen, forteller en av menighetens tidligere pastorer.

LES OGSÅ: Min tro: Pinsereformatoren

Krisemøte

For omtrent et år siden ble det holdt krisemøte der temaet var Perssons lederskap. Den påfølgende høsten har Uniteds styre mottatt varsler fra flere ansatte og medarbeidere. Styreleder Robert Öjfelth trakk seg fra vervet sitt i februar, da styret ble kritisert for håndteringen av varslene.

Etter at Persson trakk seg fra ledervervet, sendte styret et brev til medlemmene. Her skrev styret at de ville ta avstand fra usunne trekk i lederskapskulturen. Perssons avgang ble begrunnet med at Persson ikke opplever menighetens fulle tillit, og at han derfor ville trekke seg.

Får støtte

Ikke alle i forsamlingen deler varslerne og styrets bilde av Persson. Jurist Peter Jonsson, et av medlemmene i United, sier til Dagen at prosessen i United nærmest må betraktes som et justismord. I et brev som Dagen har fått innsyn i, advarer han Uniteds styre mot folk med «egne maktambisjoner».

Avviser anklagene. Svenske Dagen har konfrontert Persson med anklagene og bedt om et tilsvar. I en e-post påpeker Magnus Persson at kritikken ikke deles av alle menighetens medlemmer.

– Etter å ha lest beskyldningene Dagen ber meg besvare, er det verken mulig eller meningsfullt for meg å kommentere eller føre dialog i pressen basert på disse premissene.

– Her presenteres et vinklet formidlet av sårede og kritiske medlemmer som dessverre ikke vil gå forsoningens vei, skriver Persson.

---

United Malmö

  • Menigheten ble startet i Malmö i 2000, men endret teologisk og liturgisk stil i 2008.
  • Stiftet av Magnus og Gunilla Persson.
  • I 2010 startet ble United Oslo startet opp. Fra 2017 er ikke lenger United Oslo knyttet til United Malmö.
  • I 2018 ble United Malmö del av Svenska kyrkan, fra å ha tilhørt den svenske pinsebevegelsen.

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke