Nyheter

Tett av lærere hos røde partier

På SVs kommunelister var nesten hver tredje kandidat en lærer.

Røde lærere foran i klasserommet til barnet ditt, er oftere på plass på valglistene enn lærere i blå partier.

En undersøkelse som bladet Utdanning gjorde i forbindelse med valget, viste at 31 prosent av SVs listekandidater var lærer, barnehageansatt eller undervisningsansatt.

Også mini-partiet Rødt – bygd på rester av Arbeidernes Kommunistparti (marxist-leninistene) – har sørget for stor tetthet av lærere på valglistene sine. Hele 22,7 prosent av dem kom fra sektoren.

LES MER: Fylkesledere krever ikke Frp-exit

Frp-tomt

Til sammenligning var bare fire prosent av Frps listekandidater lærere. De to sentrumspartiene Venstre og KrF hadde en andel på henholdsvis 19 og 18,8 prosent.

– Det er belegg for å si at norske lærere ligger en del mer til venstre enn befolkningen for øvrig, sier valgforsker Johannes Bergh til bladet Utdanning.

– En tillitserklæring, uttaler SVs partisekretær Kari Elisabeth Kaski.

Hun lover at SVs lærerandel skal merkes der partiet kommer i posisjon etter lokalvalget.

Venstresiden

Ifølge statistikken som bladet Utdanning har innhentet, sto i alt 6773 barnehagelærere, lærere og ansatte i undervisningssektoren på valglister foran årets lokalvalg.

– Ved å se på valglistene er det ikke noen tvil om at lærere er en gruppe som har stor innflytelse på beslutninger som tas i norsk politikk, sier valgforsker Bergh.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter