Politikk

Svensk hjelp til makt

Før høstdrama om regjeringsvalg og partiprogram, får Knut Arild Hareide nå tankehjelp­ av det svenske søsterpartiets leder, Ebba Busch Thor.

I forrige uke pågikk det et aldri så lite toppmøte i Oslo mellom KrF-lederen og lederen i svenske Kristdemokraterna (KD).

– Det er få jeg lytter så godt til som når råd kommer fra det svenske KD. Partiet har nemlig noe av det samme grunnlaget som oss, og står oss nært i politiske vurderinger, sier Hareide.

Ebba Busch Thor setter stadig dagsorden i svensk politikk. Og i et større intervju i gårsdagens Vårt Land, snakket hun om hvorfor KD velger tydelig borgerlig kurs.

– I svensk sammenheng er borgerlig samarbeid noe helt naturlig­ for et kristendemokratisk parti, sa Busch Thor.

Innerste tanker

Vårt Land treffer de to i en pause under det to dager lange fellesmøtet mellom topper i KD og KrF.

Hvilken vei går KrF, er spørsmålet rikspresse, partitopper og politisk interesserte er opptatt av. Hareide og tillitsfolk skal lande partiets valg i november.

– Kan Busch Thor fra sitt ståsted gi deg argumenter som er viktige før KrFs regjeringsvalg?

– Absolutt. Jeg tenker: Om det er noen få jeg deler innerste tanker om regjeringsspørsmålet med før november, så får Ebba høre litt i løpet av dette døgnet her, svarer Hareide.

– Har du gitt Hareide noen sterke råd om å holde fast ved dagens borgerlige samarbeid, Busch Thor?

– I denne runden må dette være helt opp til ham, svarer hun diplomatisk.

LES OGSÅ: Sveriges KrF skaper flyktninguro

Tøffere, Hareide?

Det er første­ gang Hareide møter Busch Thor personlig. Men han kjenner godt til politikken til det svenske­ søsterpartiet­.

Det siste året har KD imidlertid blitt tøffere i kantene enn KrF. KD viser seg frem med kontant kamp for sterkt forsvar og Nato – samt mer politi. Busch Thor forklarte i Vårt Land i går at poenget er å ta del i de harde debattene for å kjempe for myke verdier.

– Har KrF også noe ugjort på forsvars- og justisfeltet?

– Vi har samme bredde i politikk­, men vi har en utfordring i å synliggjøre den. Noen sier vi legger for mye vekt på de myke verdiene, men vi er faktisk til stede også på de områdene som søsterpartiet vårt. Men dette får ikke samme oppmerksomhet, svarer KrFs leder.

Jakter velgervind

Under toppmøtet har de to partiene blant annet drøftet valgkamp-
planer og diskutert hvordan nettopp KD og KrF kan vinne eierskap til saker blant velgere flest.

– Er det noen erfaringer herfra som du tar med deg hjem, Busch Thor?

– Vi navigerer begge i tøffe politiske­ landskaper, og derfor er det viktig å bygge tillit oss imellom­. Det er ikke så mange andre partier KD kan møte og som har forståelse for vår politiske situasjon, svarer hun.

LES OGSÅ: Kristdemokraterna kan bidra til politisk kaos

Noe å lære

Kristdemokraterna­ og KrF kjemper begge for å sikre trygg avstand til sperregrensen. Det handler om å bevare grunnfjell – og fenge nye.

– Jeg opplever at nettopp KD har fått til en fornyelse. Tradisjonelle velgerne har vært med på den reisen. De har sittet­ i regjering­ i åtte år. De mistet regjeringsmakt­, men det var ikke fordi svenske velgere ønsket­ mindre av KDs politikk. Der har har vi noe å lære av dem, forklarer Hareide.

LES OGSÅ: Kristne velgere vendte Sverigedemokraterna ryggen

Familiekortet

I KrFs arbeid med nytt program står familiepolitikk sentralt. I Sverige snekrer KD en ny, etter at den rødgrønne regjeringen tok bort kontantstøtten.

Hareides barn nummer to og Busch Thors førstefødte er omtrent like gamle. Begge er altså­ topper – og småbarns-
foreldre.

– Det er likheter privat også. Vi har egne erfaringer som foreldre,­ og begge partier har familie-
politikk som noe av det viktigste vi utvikler, sier Hareide.

– Da er det viktig å vise at man kan utøve politikken selv som leder­ også, sier Busch Thor.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk