Nyheter

– Svart dag i mørketida

Atle Husby (42) mistet livet i snøskredet i Longyearbyen. – Midt i mørketida har det blitt helt svart, sier venn og sokneprest.

Bilde 1 av 3

Det tennes mange lys i mørket på Svalbard. Både i kirken og i de hjemmene som ikke er evakuert.

– Dette er Longyearbyen på sitt mest sårbare, men samtidig på sitt beste, sier sokneprest Leif Magne Helgesen.

Lørdag formiddag raste titusener av tonn med snø inn i hjertet av Longyearbyen. Én person mistet livet, ett barn er alvorlig skadd, og ti andre ligger på sykehus. Den omkomne er 42 år gamle Atle Husby.

LES OGSÅ: To personer har mistet livet i snøskredet

Mistet venn

Det skulle ikke være noen gudstjeneste søndag, men kirken har holdt åpent nesten hele tiden etter katastrofen. Presten har mistet en i flokken, men også en venn.

– Vi har sunget sammen i mannskoret i mange år. Sist på torsdag. Fredag var vi sammen på kvelden.

Han beskriver Husby som et frodig multitalent som behersket flere instrumenter, og som bidro på flere måter til lokalsamfunnet.

– Det er ufattelig sårt å miste ham. Han er en fyr som har vært med på mye, vært på mange turer, og så mister han livet i sin egen stue.

LES OGSÅ: Min tro-intervju med presten på Svalbard

Kjent fjes

Atle Husby jobbet de første årene i en barnehage, og senere på skolen. Han var et kjent fjes blant barn og voksne.

– Han var en humørspreder. En som folk ville ha rundt seg. Han var utrolig aktiv i kulturlivet, i bluegrass- og storband. Han sang i mannskoret, var politisk engasjert i Rødt og var alenepappa for barna sine annenhver uke. Han var en musikalsk multikunstner som ble hentet inn til alt mulig. Jeg skjønner ikke hvordan han fikk tid til alt han var med på, sier mannskordirigent Espen Klungseth Rotevatn.

Han sier barna var hos moren sin da skredet gikk.

– Det var en stor lykke midt i det hele.

LES OGSÅ: Overbevist om et liv etter døden

– Minner om lego

Også han skryter av lokalsamfunnets evne til å stille opp etter katastrofen. Han viser til Facebook-gruppen «Kjøp/salg/bytte/gi bort – Longyearbyen» som flommer over av tilbud om hjelp.

Hjelpemannskaper jobber i området der et snøskredet har truffet flere hus i Longyearbyen. Det er uklart om noen personer er tatt. Folk bes melde seg med spader.
LETER: Hjelpemannskaper jobber i området der et snøskredet har truffet flere hus i Longyearbyen. Folk bes melde seg med spader. Foto: tipser/NTB Scanpix

LES OGSÅ: «Svalbard må få skredovervåkning»

Rotevatn og familien bor selv i gaten som ble hardest rammet. Huset deres ble ikke truffet, men de følte seg ikke trygge, og har flyttet til svigerforeldrene.

Kommer dere til å flytte tilbake?

– Jeg vet ikke. Det er et katastrofeområde nå. Biler og snøscootere ligger strødd. Det står et hus midt på veien. Det hele minner om lego. Men samtidig har vi lyst til å få hverdagen vår tilbake.

Han ser ikke for seg at husene som ble tatt noen gang vil bli bygget opp igjen.

– Dette kan bli et veiskille for infrastrukturen og hvordan det bygges på Svalbard. Det er mye hus som ligger inntil fjellsidene. Der har de stått i 40 år uten å bli rammet, men nå har det skjedd. At vi ikke er en del av det nasjonale skredvarslet, er også noe som må diskuteres nå.

Brutal natur

Plutselige dødsfall er noe som skjer fra tid til annen på Svalbard, sier sokneprest Helgesen. Men det treffer ekstra hardt når et snøskred når inn til hjertet av byen.

– Et hjem skal jo være et trygt sted. Plutselig var det ikke det.

Biler og hus ligger strødd i fjellsiden etter lørdagens ras i Longyearbyen.
FORTSATT RASFARE: Biler og hus ligger strødd i fjellsiden i Longyearbyen etter raset lørdag. Foto: Tore Meek/NTB Scanpix

Til sammen 170 personer har blitt evakuert. Søndag kveld er 80-100 flyseter tilbudt gratis til de som vil forlate Svalbard. I det lille lokalsamfunnet er det også flere som flytter inn til hverandre. Helgesen sier snømengdene følges tett, men at spesielt barna føler en uro nå.

– Det er klart både barn og voksne blir urolige når det kommer så tett på, både fysisk og menneskelig.

Han sier tankene går til moren og søsteren på fastlandet, og til Husbys barn.

– Det blir mange tårer fremover.

Det blir en jul utenom det vanlige, sier soknepresten.

– Jeg var tidlig ute i år og hadde laget en preken til julaften før dette skjedde. Nå må den legges vekk. Dette trenger andre ord.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter