Nyheter

Sp presser budsjettparter som strever

Senterpartiet blar opp 325 millioner til frivillige og vil sikre kirkeøkonomi i alternativt budsjett. Trykket øker mot KrF/Venstre.

Klokka tikker mot budsjettfrister. Inne i forhandlingsrommet strever de to sentrumspartiene med å finne ekstramidler, blant annet for å unngå de blåblås kutt i frivillighet og hjertesaker.

Fra utsiden øker Senterpartiet og partileder Trygve Slagsvold Vedum presset:

– Om ikke de blåblå vil komme de to i møte, så kan KrF blant annet skotte ut mot mulige partnere med vennligere frivillighetspolitikk på utsiden, sier Vedum.

LES OGSÅ: Hareide utelukker valg av ny samarbeidskurs

Millionpakke

Vedum, som også er Sps fremste finanspolitiker, letter overfor Vårt Land på sløret over partiets alternative budsjett på frivillig- og kirkefeltet:

• Totalt 325 ekstramillioner vil Sp sprøyte inn for å løfte frivillig sektor.

• 150 av dem skal gå til momskompensasjonsordning – og det er på nivå med KrFs budsjett.

• Og ikke uventet vil Sp drive tilbake de kronene som landbruksminister Jon Georg Dale utraderte fra posten til et 30-tall frivillige organisasjoner. Blant annet røk støtten til 4H, Norges Bygdeungdomslag og Norges Vel. Totalt dreide det seg om 35 millioner kroner.

• I tillegg strør Sp millioner over en rekke andre organisasjoner og frivillighetstiltak: Litt mer til Kirkens SOS, Det frivillige skyttervesen, Barnevakten, kriminalitetsforebygging og Noregs Mållag.

Kompensasjon

Krafttak for full momskompensasjon er viktig for Sp. Vedum mener Sp og de andre rødgrønne var i en god stim da de selv regjerte.

– Det er krevende nok i dag å mønstre frivillige til dugnader. De som engasjerer seg må få oppleve at momsen ved større innkjøp dekkes, enten det er til nytt utstyr på menighetshuset eller et nytt sanganlegg til koret. Mange i KrF er opptatt av det samme som oss her, forklarer Vedum.

LES OGSÅ: Kjernesakene falmer for KrF og Venstre

Drahjelp også

Fra Sps leder er den indirekte oppfordringen til KrF og delvis Venstre om ikke å føye seg for Høyre og Frps kutt.

– Dere vil altså presse dem litt fra utsiden?

– Dagens regjering har altfor liten forståelse for viktigheten av denne sektoren. Sps posisjon her kan kanskje gi KrF litt tyngde inn i forhandlingene, svarer Vedum.

– Du vil altså gi KrF både drahjelp – og varsko?

– Ja, det ligger jo egentlig et annet flertall i Stortinget i denne politikken. Da bør også Høyre og Frp forstå at de må gi.

Ap gikk nemlig tungt ut mot statsminister Erna Solberg i høstens første spontanspørretime, nettopp med refs av kutt overfor frivilligheten.

Fortsatt kirkevenn

I Sps alternative budsjett vil partiet plusse på 30 millioner kroner ekstra i driftsmidler til Den norske kirke. KrF vil plusse på 50 millioner, Venstre null.

I tillegg vil Sp bevilge 20 millioner kroner ekstra til kirkens egenkapital og 23 millioner til middelalderbygg, i praksis gamle kirker.

– Det var et premiss i kirkeforliket at Den norske kirke skulle være landsdekkende. Uten ekstra midler frykter vi at det blir en sentralisering innenfor kirken selv. Kirken må få en god start i en friere tid, sier Vedum.

LES OGSÅ: KrF bygger hinderløype for de blåblå

Budsjettknipe

Budsjettforhandlingene har over flere dager nå spisset seg til. Kilder på begge sider sier rett ut: Avstanden er stor – det er «svært krevende» å finne frie midler til å dekke KrF og Venstres krav til markeringssaker. Knapt noen tror på en løsning før i siste time ved fristen mandag – og selv det krever stor innsats før helgen.

– Vi prioriterer godt i egne krav, men har ventet lenge på nye tilbud fra regjeringspartiene, sa Venstres Terje Breivik før gårsdagens forhandlingsmøte.

Der kom Høyre/Frp med et nytt tilbud.

– Det var for lite. Det må mer til for å nærme seg en enighet. Veien er lang til vi er i mål, sa KrF-forhandler Kjell Ingolf Ropstad etterpå.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter