Nyheter

Paven støtter likekjønnede partnerskap i ny dokumentar

Pave Frans gir grønt lys til sivile partnerskap mellom to personer av samme kjønn. – Hvis dette bekreftes, kan det føre til en krise i den katolske kirken, mener teolog Bernt Oftestad.

Dokumentarfilmen «Francesco», regissert av Evgeny Afineevsky, hadde premiere på filmfestivalen i Roma onsdag, og omhandler pave Frans første syv år som pave. Midtveis tar filmen for seg hvilke saker den katolske kirkens overhode bryr seg mest om: Miljø, fattigdom, migrasjon, økonomisk og etnisk ulikhet, og folk som rammes mest av diskriminering.

– Homoseksuelle personer har rett til å være i en familie. De er Guds barn. Ingen burde kastes ut eller bli gjort ulykkelige over det, sier Frans i filmen, ifølge nyhetsbyrået AP.

– Det vi må ha, er en sivil partnerskapslov, på den måten er de juridisk dekket, tilføyer paven.

Da paven var erkebiskop i Buenos Aires, omfavnet han også sivile partnerskap for homofile par som et alternativ til likekjønnede ekteskap.

LES OGSÅ: – Det må skje en modernisering av måten religion forstås på

Biskop: – Vil berolige mange troendes samvittighet 

Bernt Eidsvig, biskop i Den katolske kirke i Oslo, sier han er overrasket over utspillet fra paven, men at han ser poenget.

– Jeg går ut fra at dette er grundig gjennomtenkt. Det han sier er at ingen må leve i ensomhet på grunn av sin legning. Det er et synspunkt jeg har sympati for. De som er troende må alltid leve etter sin samvittighet. Dette vil nok berolige mange troendes samvittighet, sier Eidsvig til Vårt Land.

Han legger merke til at paven bruker ordet partnerskap istedenfor ekteskap.

– Et ekteskap mellom to personer av samme kjønn er en teologisk umulighet. For oss er ekteskapet et sakrament og kan bare inngås av en mann og en kvinne.

Bernt Eidsvig, Katolsk Biskop, Oslo. "det er en dyp, alvorlig krise. Vi kan ikke kalle det noe annet,"

Biskop i Den katolske kirke i Oslo, Bernt Eidsvig. Foto: Alf Simensen

LES OGSÅ: – Det er Gud som ødelegger ekteskapet mitt

Homofil katolikk: – Utrolig gledelig

Aasmund Robert Vik (73) er homofil katolikk, og har i mange år kjempet for aksept for homofile i kirken. Han var med å starte Åpen kirkegruppe i 1976, et kristent fellesskap for alle skeive. Dagens budskap fra pave Frans kom som en hyggelig overraskelse på Vik.

– Det er utrolig gledelig at han har sagt disse tingene. Vi har hatt mye å kjempe mot i den katolske kirke opp gjennom årene. Det har heldigvis vært positiv støtte, men at det nå kommer fra så sentralt hold som det vel kan bli, det er en helt ny tone, sier Vik til Vårt Land.

Han tror budskapet vil vekke stor motstand blant konservative katolikker, og forventer ikke at den katolske kirke endrer sin tro og lære over natta.

– Den katolske kirke har vært veldig streng og restriktiv i alle år. Men folket, grasrota i den katolske kirken, er i endring, i hvert fall i vår vestlige kultur.

Vik er likevel litt overrasket over å høre pave Frans være så tydelig.

– Det er som en tåke letter og sola trenger gjennom. Men det er slik jeg har lært paven å kjenne, som en som virkelig går i Frans av Assis fotspor, og viser den samme menneskekjærligheten han sto for. Pave Frans er en progressiv pave. De forrige pavene, Johannes Paul og Benedict, de var for meg høsten og vinteren. Nå har våren kommet.

Åpen kirkegruppe: 10. februar 1976: Aasmund Vik er på medlemsmøte i Det norske forbund av 1948 og ber de som er interessert i kristen tro, om å bli igjen.

Aasmund Robert Vik har kjempet for aksept for skeive mennesker i kirken i mange tiår. Foto: Erlend Berge

Professor: – Skaper splid

Bernt Oftestad er katolikk, teolog og professor emeritus i kirkehistorie ved MF Vitenskapelige høyskole. Han påpeker at pave Frans avviker fra katolsk tro og lære med uttalelsene i dokumentaren.

– En pave kan godt være i strid med læren, men det er ikke slik at dette er noe de troende må rette seg etter. Med disse utsagnene bidrar paven til å skape splid og vanskeligheter innad i den katolske kirken, sier Oftestad til Vårt Land.

Han påpeker at pave Frans har kommet med mange uttalelser som har blitt sett på som kontroversielle i deler av den katolske kirken siden han tok over som pave i 2013. I mange tilfeller har det siden blitt konkretisert at paven ikke mente det akkurat sånn som han først sa det, eller uttalelsene har blitt trukket tilbake.

Oftestad vil derfor vente på bekreftelse fra offisielt hold om at pave Frans faktisk står inne for det han sier om homofilt partnerskap i dokumentarfilmen, før han tillegger uttalelsene stor vekt.

– Hvis dette bekreftes, kan det føre til en krise i den katolske kirken. Vår tro og lære endres ikke ved at paven sier sine meninger, men det splitter og ødelegger det åndelige limet i kirken. En kirke bør ikke være splittet, sier professoren.

LES OGSÅ: Ett år med kvinnelig prest var nok

Tror det kan svekke pavens autoritet

Et av problemene slik Oftestad ser det, er at pavens autoritet kan bli svekket av gjentatte uttalelser som er i strid med katolsk teologi.

– Når paven uttaler seg sånn får det betydning innad i kirken, hvor det kan svekke hans autoriet. Paven har flere ganger møtt motstand fra andre toppledere i kirken, blant annet fra kardinaler. På sikt er det uheldig. På en annen side sitter ikke paven evig. Dette er en pave som er prinsipiell uklar, mener teologen.

Mer inkluderende

Etter at han ble pave i mars 2013, har pave Frans forsøkt å ha en inkluderende tone mot LHBT-personer. Kort tid etter at han tok over sa han at det ikke var hans oppgave å dømme homofile.

I 2014 skal han ha uttrykt støtte til likekjønnet partnerskap i et intervju. Den gangen ble dette avvist av pressekontoret til Den hellige stol, skriver BBC.

LES OGSÅ:

• «Psykologiseringen over homofiles legning slår meg som dypt umoralsk»

Skeiv Ungdom: – Hvor er nestekjærligheten, KrFU? Vi kan gi dere svar om kjønnsidentitet

Katolikkene skal bli grønnere og mer etiske

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter