Nyheter

KrF synker under sperregrensen – men taper ikke velgere til Sentrum

I stedet for å tape til minipartier, henter KrF faktisk velgere derfra. Det nye partiet Sentrum gir i oppstarten ikke KrF noe pes.

I Norstats ferske oktobergallup for Vårt Land er det først og fremst regjeringskollega Høyre som rapper velgere og gir KrF nedtur: Fra oppslutning på 4,1 og posisjon over sperregrensen i september synker KrF til 3,4 prosent denne måneden.

For tre uker siden skapte initiativtakere bak nykomlingen Sentrum bølger. Varselet om et nytt parti med mange tidligere KrF-profiler i rekkene kunne gi KrF mulig konkurranse om kristenvelgere i sentrum/venstre-landskapet.

• Les også: Slik scoret KrF sist – sperredramaet øker

Valgforsker: Ikke tegn til at småpartier forsyner seg

Bakgrunnsmaterialet i Norstats gallup er svært usikkert når det angir velgervandringer til og fra et parti på KrFs størrelse. Men oktober-tallene viser at KrF snarere henter velgere fra småpartier i gruppen «andre» enn taper til dem.

Dessuten var nettogevinsten forrige måned slik også: KrF henter anslagsvis 7.000 velgere fra minipartier – og avgir ingen.

Med forbehold om at materialet er skrint, bemerker også valgforsker Bernt Aardal tendensen:

– Det er i alle fall ikke noen tegn her til at KrFs dårlige oppslutning skyldes at nye partier har begynt å forsyne seg, sier professoren ved Universitetet i Oslo til Vårt Land.

I KrFs bastion i sør er Sentrum et miniparti

Heller ikke i KrFs kjernelandskap i sør, er det tegn til særlig medvind for Sentrum. I Fædrelandsvennens ferske målinger for de to Agder-valgkretsene oppnår Sentrum 0,5 prosent og er på størrelse med minipartiet Partiet De Kristne (PDK). 600 velgere er spurt i gallupene.

Samme gamle leksa – labert som i vår

Men etter at KrF i to av tre tidligere måneder har vært over sperregrensen, synker altså partiet nå på senhøsten. Også andre byråer har hatt lave enkeltmålinger, selv om KrF så femtallet hos TV2 helt i starten av oktober.

Tilstanden er som i store deler av 2020:

• KrFs velgere fra 2017-valget er lite lojale. Hos Norstat ville knapt seks av ti stemt KrF på nytt.

• Store velgergrupper er usikre. Denne gang så mange som en fjerdedel.

• KrF vinner ikke nye velgere fra andre partier.

Lekkasjer er ikke blitt tettet

I målingene sammenlignes det altså med 2017-velgere – altså før retningsstriden i 2018. Uansett er KrF tradisjonelt blant partiene som har høyest lojalitet.

Da KrF gikk inn i Solberg-regjeringen i januar 2019, ble partiets kurs avklart.

– Men i stedet for å tette lekkasjer, fortsetter partiet å tape til andre, sier Aardal.

Denne måneden avgir KrF 10.000 velgere til Høyre. Dessuten taper partiet 3.000 netto til Miljøpartiet De Grønne.

Partier driver gjerne ønsketenkning om velgere

– Hva kan grunnen til så stor Høyre-lekkasje være?

– Bakgrunnstallene her er sparsomme. Men et parti kan ikke gjøre enkle regnestykker og tenke at «beveger man seg dit», venter det «så og så mange velgere». Slikt er ønsketenkning. Hvordan et parti klarer seg, handler også om profilering overfor andre partier og en hel rekke andre faktorer, svarer Aardal.

LES OGSÅ:

Ti land betaler nesten all nødhjelp - Norge er ett av dem

• Slik skaper Frp nytt press mot KrF - frir til kristne velgere

SV får ikke støtte til våpengranskning i Jemen

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter