Kirke

Sørger over slutten for «De frie venner»

Selv om de kan bli en del av Pinsebevegelsen skal det fremdeles stå «Den Frie Evangeliske Forsamling» ved døra til Betania i Kristiansand.

Bilde 1 av 3

– Det som skjer nå er en sorg for mange. Vi har en historie på over 100 år og mange er født inn i De frie venner. Det er trist at dette er i ferd med å forsvinne, sier Arvid Solheim, leder for Betania Kristiansand.

Med sine 350 medlemmer er Betania blant de største menighetene i De Frie Evangeliske Forsamlinger (DFEF), et pinsekarismatisk frikirkesamfunn med røtter fra slutten av 1800-tallet. På sommerens landsmøte skal delegater fra 65 menigheter stemme over et tettere samarbeid med Pinsebevegelsen som kan ende med full sammenslåing etter tre år. I Betania Kristiansand har menighetsmøtet bestemt seg for å stemme ja til forslaget. Det kan bety slutten for deres egen bevegelse.

– Men på skiltet til Betania skal det fremdeles stå «Den Frie Evangeliske Forsamling». Det er viktig å vise hvor vi kommer fra, sier Solheim.

LES OGSÅ: Kan gjenforenes etter over 100 år

'Økonomisk uforsvarlig'

Økonomi er en viktig grunn til at Betania går inn for samarbeidet med Pinsebevegelsen. Det har vært kostbart å opprettholde administrasjonen til DFEF.

– Vi er så små at det ikke er økonomisk forsvarlig. At vi får et bedre tilbud til lavere kost betyr mye, sier Solheim.

Samarbeidet vil ha en prøveperiode på tre år. I denne perioden vil lokalmenigheter i DFEF behandles på lik linje med andre menigheter i Pinsebevegelsen. Blant annet får de delta på Pinsebevegelsens konferanser og årsmøte med full stemmerett, samt tilgang til råd og utvalg som tilbyr veiledning i etiske, praktiske og teologiske spørsmål.

– Det kan være til inspirasjon, men også til hjelp i vanskelige situasjoner at man kan ringe et sentralt ledd som rådgivende organ. Slike ting eksisterer ikke i frie venner på samme måte, sier Solheim.

LES OGSÅ: Kraftige kutt i «De frie venner»

Begeistret

Klippen Veavågen på Karmøy er den største lokalmenigheten i DFEF med 450 medlemmer. På menighetsmøtet var det et overveldende flertall for å stemme ja til samarbeidet.

– Vi ser at det er tjenlig å stå sammen. Et samarbeid gjør at vi kan forvalte ressursene våre bedre, sier eldstebror Kenneth Dahl.

På lokalt plan har de et godt forhold til menigheter i Pinsebevegelsen. Allerede samarbeider de om det frikirkelige konfirmasjonsalternativet «Tentro» og bruker forkynnere fra Pinsebevegelsen. Mens DFEF teller omtrent 4000 medlemmer er Pinsebevegelsen ti ganger så stor. Dahl er likevel ikke redd for at DFEF skal bli oppslukt i samarbeidet.

– Som lokalmenighet er vi opptatt av å tilbe Gud, forkynne Guds ord og nå ut med evangeliet til andre. Det vil vi gjøre så effektivt som mulig. Selv om vi har større medbestemmelsesrett i det frie, tror jeg et bredere fellesskap fører til større rikdom.

LES OGSÅ: Ny lederduo i Pinsebevegelsen

Umistelig

Arvid Solheim i Betania Kristiansand mener at frie venner har en umistelig egenart. Han nevner sangen og musikken, som er en blanding av korsang, lovsang og salmesanger fra salmeboken Schibboleth.

– Vi har vært flinke til å ivareta det gamle. Vi er også opptatt av nåden og hvilen i Kristus, at gode gjerninger ikke er en årsak til frelsen, men et resultat av frelsen. I dag er det viktig for mange pinsevenner også. Teologisk sett er vi nærmere hverandre nå enn for 50 år siden, sier Solheim.

Er du redd for at frie venner skal miste sin egenart?

– Jeg er ikke bare redd, men nokså sikker på det. Men må man være redd for det? Det kan være på tide å tenke annerledes.

At det foreslås en prøveperiode på tre år er avgjørende for at Betania stemmer ja til samarbeidet. De har også hatt gode møter med Jan Eilert Aakre fra Pinsebevegelsens administrasjon, som har gjort dem trygge på fremtiden.

– Hvis det går helt galt kan man reversere prosessen. Hvis det blir bra, så kan vi gå inn for fullt, sier Solheim.

---

DFEF og Pinsebevegelsen

  • De Frie Evangeliske Forsamlinger (DFEF) er invitert inn i Pinsebevegelsens nettverk. Det er foreslått en prøveperiode på tre år. Dette skal stemmes over på landsmøtet i DFEF 12. juli.
  • Samarbeidet skal innebære at DFEFs 65 lokalmenigheter får tilgang til alle ressurser innen Pinsebevegelsen, på lik linje med Pinsebevegelsens egne menigheter. De får også stemmerett på Pinsebevegelsens årsmøte. På nasjonalt plan vil administrasjonene samordnes.
  • Det skal gjøres en evaluering i god tid før Landsmøtet 2022, som tar den endelige avgjørelsen på om samarbeidet skal bli permanent. Det kan føre til en fullstendig fusjon mellom bevegelsene.

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke