Høyre, Venstre og KrF forlot sammen regjeringskontorer etter valgtap i 2005. I januar 2020 er det igjen disse tre som styrer landet.

Statsminister Erna Solberg fremstiller trioen er et samlet lag. Valget av statsråder skal gjøre regjeringen rustet mot tøffe hindre i Stortinget etter bruddet med Frp, men ikke minst: Vinne tilbake hverdagsvelgere som de siste årene er tapt.

– Vi skal løse stor utfordringer for Norge og hverdagsproblemer over hele landet, sa Solberg.

Nettopp denne frasen gjentok Solberg tre ganger da hun møtte pressen etter nye og gamle statsråder hadde vist seg på Slottsplassen.

• LES MER: Åpenhjertig Hareide: – Jeg vet at noen av dere er skuffet

Høyre fornyet, KrF og Venstre får ønskedepartementer. Målet: Vinne hverdagen

Med egen distriktsminister og flere i hele regjeringsapparatet fra strøk utenfor sentralt østland skal tapte distriktsvelgere vinnes tilbake.

• Høyre står nå med et fornyet og forynget lag – og tar selv distriktsministeren.• Partnerne i KrF og Venstre har fått nye departementer som gjør appellen bredere. Venstre var i sin tid «lærerpartiet» – og får nå kunnskapsministeren. KrFs Knut Arild Hareide skal bestyre et samferdselsdepartement der statsråder hyppig er nær hverdagsfolk.

Hareide ville avsette Solberg

Høsten 2018 var Solberg nær ved å bli avsatt som statsminister av nettopp Hareide, dersom han hadde vunnet KrFs retningsvalg. Det falt tøffe ord – også dem imellom.

På pressekonferansen omgikk Solberg å snakke direkte om Hareides opprør mot den regjeringen hun da ledet. Hun ga ham anerkjennende ord.

– Jeg kjenner Knut Arild som en person jeg kan samarbeide godt med, en iherdig arbeidende statsråd og jeg har sittet i regjering med Knut Arild før. Jeg synes det er fint at vi kan få dette til.

– Vi er et team som skal skape et grønnere, moderne og mer tryggere Norge, sa Erna Solberg om regjeringen som den nå fremstår. Her skal hun møte pressen sammen med Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad.
Foto: Erlend Berge
– Vi er et team som skal skape et grønnere, moderne og mer tryggere Norge, sa Erna Solberg om regjeringen som den nå fremstår. Her skal hun møte pressen sammen med Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Erlend Berge

Solberg: – Ingenting som er sagt forsvinner

Overfor Vårt Land vil ikke Solberg gå inn på hva hun snakket med Hareide om i de obligatoriske samtalene før han ble statsråden som overrasket alle.

– Er alt som ble sagt mellom deg og Hareide under KrFs retningsstrid nå historie dere imellom?

– Ingenting som er sagt forsvinner jo. Men noe det viktigste i politikken er evnen til å gå videre. Dette er jo også den regjeringen KrF aller helst ønsket seg da Hareide var leder. Han har jo hele tiden pekt på meg som statsministerkandidat. Under veivalget var det jo på grunn av Frp han ikke gjorde dette, svarer Solberg og legger til:

– Det blir bra for KrF å gå helhjertet inn i prosjektet i stedet for på gjøre det halvhjertet. Nå må vi stå på og jobbe sammen.

Hele regjeringen taper saker, KrF en viktig hjertesak

For regjeringen selv tåler nå mindre sprik og uro når den skal få merkesakene sine vedtatt i av Stortinget. Flertallet forsvant med Frp, som nå kan bidra til at satsinger på flere felt smuldrer opp:

Deler av kommunereformen, omstridt elkabel til utlandet, pelsdyrforlik, rusreform og bompengeavtalen er noen av dem. Dessuten vil både Frp og røde partier overkjøre KrF og tillate eggdonasjon og mer liberal bioteknologi.

– Om KrF går på tap her: Vil du kompensere med ekstrahjelp på andre viktige verdifelt for dem?

– Sammen må vi jo diskutere utfordringene her. Men det er jo sånn at man får sikre gjennomslag i en flertallsregjering, men styrer man i mindretall taper man noen saker. Også Frp tapte saker som var viktige da Høyre og Frp satt i mindretallsregjering sammen, svarer statsministeren.

Overskrifter om bråk? Solberg mener «alle partiene» har ansvar

Forhandlinger med Frp og andre kan by velgerne på overskrifter om «bråk» i månedene frem til valget. Men støy fra forhandlinger er ifølge Solberg ikke bare regjeringens eget ansvar:

– Ved mindretallsstyre har regjeringen hovedansvaret. Men alle partiene i Stortinget har jo også et ansvar for hvordan de opptrer for å skape løsninger for Norge. I vårt styresett kan det ikke skrives ut nyvalg. Opposisjonen et også et ansvar for at det ikke blir bråk, sier hun.

– I saker der dere kan finne støtte fra motsatt side, kan det kanskje være nyttig med en tidligere «rød» Hareide i regjeringen?

– Hver enkelt statsråd jobber med sine saker. Vi kan ikke forvente at han skal skape noen bånd til andre, svarer Solberg.

 

LES OGSÅ OM REGJERINGSENDRINGENE:

• Berit Aalborg: Hvis Hareides verdiprofil blir total usynlig, er det ikke sikkert han makter å trekke folk tilbake til partiet

• Les om utnevnelsene: Dette er Norges nye regjering