(Gardermoen): For 12 år siden brøt Høyres leder med «Kalkulator-Høyre» og holdt talen «Mennesker – ikke milliarder». På Gardermoen fredag ettermiddag gjorde hun seg til menneskeinvestor.

I landsmøtetalen hyllet Solberg nyskapning og gründerskap, en gjenganger i flere landsmøtetaler. Men denne gangen ga hun et stikk til økonomitenkning:

– Samfunnsøkonomene har regnet seg frem til at vi nordmenn i det store og hele er ulønnsomme. Det gjør i hvert fall enkelte økonomer ulykkelige. Nå skal jeg ikke erte på meg alle samfunnsøkonomene. Men det er gir en nyttig påminnelse, noe Oscar Wilde har sagt: «Det går an å kjenne prisen på alt, men ikke verdien av noe.»

LES OGSÅ: Hareide møtt med pipekonsert og tilrop på Oslo Symposium

Vedta lykke?

Det å investere i mennesker er ikke noe man ikke kan gjøre én gang og så er du ferdig med det, sa Solberg:

– Det er et mål vi må ha for øye i alt vi foretar oss. Vi må bygge sten på sten.

Det handler også om å ha et vekstfremmende skattesystem og effektiv infrastruktur, men også om å ta vare på mennesker i bedriftene.

– I en hektisk hverdag kan det være fristende å ringe til et utenlandsk bemanningsbyrå. Jeg håper flere bedrifter heller ringer til NAV. Så skal vi stille opp med folk i NAV som kan formidle rett person til jobben og litt ekstra hjelp i starten, sa Solberg, som også poengterte:

– Vi kan ikke vedta at mennesker skal være lykkelige. Men vi skal huske at politikk handler først og fremst om mennesker, sa hun.

LES OGSÅ: Her er stridssakene som kan skape temperatur i Høyre

Knallhard mot gjengene

Solbergs oppskrift på å være menneskeinvestor handler om å tenke mye bredere enn utdanning, inkludering, inkludering og gründerskap.

Det handler også om trygg oppvekst, hvor et barnevern tar ansvar og barn har gode fritidstilbud. Men det er også avgjørende unge opplever trygghet. Solberg tok et knallhardt oppgjør og varsler tøffere tiltak mot gjenger som ødelegger oppvekst.

– Kriminelle gjenger som rekrutterer barn til å gjøre ulovlige handlinger skal slås hardt ned på. Ja, vi skal forebygge. Men vi kan ikke være naive. Hvis virkemidlene vi bruker ikke stanser de mest hardbarkede, så må vi ta i bruk tøffere virkemidler og tenke nytt.

LES OGSÅ: Høyre-profiler ser enden på KrF-vetorett om eggdonasjon

En porsjon grønnfarge

Høyre-lederen og statsministeren brukte i årets tale mer tid på å snakke investeringene i menneskene enn temaet som mange i opposisjonen måler henne på: Miljø- og klimaprofil.

– Fremtidens arbeidsmarked er grønt, smart og nyskapende. Når vi investerer i grønn teknologi, gjør vi det fordi det lønner seg, fordi vi da også investerer i mennesker og fordi klimakampen er en kamp hvor kun seier er godt nok, sa Solberg.

Det var trolig noe delegatene i benkeradene ventet på. For seiershåpet mot klimakrisen høstet nemlig stor applaus.

Tyst om motstanderne

Som i de siste landsmøtetalene var Solberg svært sparsom med angrep på politiske motstandere. I Høyres sal var det ikke ett ord fra henne om hverken Ap-leder Jonas Gahr Støre eller Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Men avslutningsvis tok hun et oppgjør med partier som bare protesterer:

– Det viktige for Høyre er hva vi får til. Politikk som bare ropes ut for markeringens skyld, er uten betydning for folks hverdag. Det har aldri vært Høyres vei, sa hun.

Berit Aalborg: – Solberg ga en finte til de som har tvilt på hennes borgerlige drøm

Hyllet seg selv og partiet

Høyre-lederen var stolt da hun omtalte årets store triumf: Med KrFs deltakelse har hun lykkes med å danne en borgerlig flertallsregjering.

– For første gang siden Kåre Willoch var statsminister har vi en ikke-sosialistisk flertallsregjering. De som kjenner Høyres historie, vet at dette har Høyre jobbet for i mer enn 100 år.