Nyheter

Her er stridssakene som kan skape temperatur i Høyre

Mer enn dødshjelp gir het ­debatt. Kirkens ­stilling får egen duell i ­Høyres sal.

Forslag til nytt prinsip­program inneholder et spekter av verdisaker som kan gi splitt under behandlingen lørdag.

Regjeringskolleger – i både Venstre og KrF – vil følge med på hvor liberalt Høyre til slutt lander. Det gjelder blant ­annet spørsmålet om å sløyfe ­partiets nei til aktiv dødshjelp.

LES OGSÅ: Ingen krisehjelp fra Solberg til KrF og Venstre under sperren

Duell om sekulær stat

– Formuleringer om tigging blir en av ­diskusjonene. Men også ­kirkens særstilling i samfunnet er blant de viktigste debattene, varsler Jan Tore ­Sanner, leder av partiets prinsip­programkomité.

Lørdag legger ledelsen opp til en egen duell, der for­kjemper og motstander av kirkens særstilling i samfunnet møtes. Den norske ­kirkes «særstilling» var borte fra førsteutkastet, havnet inn igjen og møter nå motstand. Et forslag om å «skape en ­religionsnøytral stat» ligger på bordet.

Liberalt trykk mot partiet?

Er det et liberalt trykk nedenfra mot verdikonservativ vekt på ­kirkens rolle?

– Nei, det tror jeg ikke. Men i et stort parti som Høyre vil det alltid være diskusjon om spørsmål som dette. Vi tåler denne debatten, men det er viktig å ta vare på tradisjoner som betyr mye for mange, svarer Sanner.

Det forrige prinsip­programmet ble vedtatt i 2008. Det som skal vedtas denne helgen kan ha varighet frem til 2030.

LES OGSÅ: Slik får Erna Solberg og Høyre nå et oppgjør om dødshjelp i fanget

Her er andre stridssaker

Også en rekke andre spørsmål kan skape debattglød under landsmøtet som varer til søndag. Det gjelder også enkeltpunkter i bunken av hoveduttalelser, der utenrikspolitikk, velferd og verdiskapning er hovedsaker.

• Anledningen til å drøfte aktuell politikk og Høyres kurs er etter Erna Solbergs hovedtale tidlig på ettermiddagen fredag. Trolig blir det mest jubel – og få stikk – mot Solberg-regjeringens virke.

• Til forslaget om prinsipprogram er det fremmet hele 192 motforslag. Verdisakene – og ikke saker av økonomisk art – ventes å skape mest debatt.

• Forsvarspolitikk er en gjenganger. Flere fylkeslag er ikke fornøyd med farten regjeringen har for å oppfylle NATOs 2-prosents mål.

• Også på Høyres landsmøte kan det bli runder om ny, mulig skattlegging av laksenæringen. Det kan bli en «slager» på flere landsmøter.

• Spørsmålet ligger i resolusjonsbunken. Der finnes også flere fremstøt for ­tydeligere miljøprofil og forslag om ikke å legalisere hasj. Men silingen av hvilke uttalelser som tas opp til avstemning er tøff.

Fra Agder Høyre foreligger forslag om å åpne for bruk av Opplysningsvesenets Fond til kirkevedlikehold.

LES OGSÅ: Ropstad om KrF etter retningsstriden: Vi er på vei til samling

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter