(Gardermoen): Naturlig nok startet og avsluttet Høyre-leder og statsminister Erna Solberg sin tale til landsmøtet med å snakke opp sin firepartiregjeringen. Med god grunn hoverte hun også over alle som har betvilt dette prosjektet.

Med klar adresse til pressefolk og alle andre som har tvilt på hennes drøm sa hun: «La meg si det med ord som kommentatorer kan kjenne igjen: Vårt store prosjekt har lykkes, og firepartiregjeringen har gjenoppstått fra de døde».

Dømt som dødt

Hennes påminnelse og irettesettelse kom etter at Solberg nevnte flere eksempler på at pressen hadde dømt hennes prosjekt nord og ned. En av overskriftene lød slik: «Det store strategiske prosjektet på høyresida har feilet».

Solberg kvitterte med å understreke at firepartiregjeringen kom i stand etter hardt og langsiktig arbeid. Akkurat det er det heller ingen som tviler på. Høstens krevende abort-debatt og hennes utspill rundt KrFs veivalg viser nettopp hvor mye hun har jobbet for å få dette til.

Sikret flertall

Nå kan hun heller holde hovedfokus på den felles politikken denne regjeringen skal fremme, uten å måtte gå runder i Stortinget for å få det til. Fram til neste stortingsvalg er Solberg nærmest sikret et flertall i Stortinget.

I talen understreket hun fordelene ved nettopp å sitte i en flertallsregjering: «Jeg vil minne om Jan P. Syses ord om samarbeid: Ekteskapet har mange sorger, men sølibatet har ingen gleder».

Solbergs sorger er det heller ingen som tviler på. For mens Solberg holdt sin tale tikket det inn nye og mulige oppsiktsvekkende nyheter i Wara-saken. Tor Mikkel Wara som endelig skulle bli Solberg-regjeringens stabile justisminisiter etter at en rekke Frp-politikere har måttet gå. Nå kan Wara-saken blir den tøffeste av dem alle.

Men Solbergs hardt tilkjempede flertall står rimelig støtt ut perioden. Akkurat det kan ingen ta fra statsministeren.