Nyheter

Skal 
diskutere 
i tre uker

360 delegater skal diskutere hvordan Den katolske kirke skal forholde seg til familiespørsmål.

Den ordinære bispesynoden om familien finner sted i Vatikanet 4.-25. oktober under mottoet Familiens kall og oppdrag i Kirken og i verden av i dag.

Målet er å utarbeide pastorale retningslinjer på bakgrunn av diskusjonene fra den ekstraordinære og ordinære synoden om familiens utfordringer av i dag.

Paven ventes deretter å skrive en ­såkalt apostolisk ekhortasjon med oppsummerende ­anbefalinger, ifølge Katolsk.no.

Én fra Norden

Mer enn 360 delegater, inkludert 18 ektepar, deltar ved synoden. Blant deltagerne er 166 direkte valgt av de nasjonale bispekonferanser, 22 er overhoder for de østlig-katolske kirker, 25 er ledere av ulike Vatikan-kongregasjoner og råd.

LES OGSÅ: Hans første ekteskap varte i 12 år - I følge paven var han aldri gift

I tillegg har paven utnevnt 45 såkalt synode­fedre. Blant disse er en av hovedpersonene ved forrige runde, tyske kardinal Walter Kasper, samt den pensjonerte belgiske kardinal Godfried Danneels.

286 av deltagerne har stemmerett. Biskop Teemu Sippo av Helsinki representerer Den nordiske bispekonferansen.

Omdiskuterte formuleringer

Det forberedende katolske toppmøte i fjor vedtok et «balansert dokument» etter to uker med debatt om sex og samliv. Halvveisrapporten hadde flere formuleringer som ble tolket i retning av en oppmyking både i synet på homofili, skilte par, ugifte mødre, samboerskap og gjengifte.

LES OGSÅ: Kvinner får ikke stemme

Pave Frans var blant dem som opprinnelig tok til orde for en «mer barmhjertig» innstilling til disse gruppene, men de omstridte punktene ikke fikk det nødvendige to tredels flertall.

Dermed ble omdiskuterte formuleringene ikke tatt med i det endelige dokumentet.

To fallgruver

I sin oppsummerende tale i fjor pekte pave Frans på to mulige fallgruver for delegatene:­ «Den fiendelige mangelen på fleksibilitet» motivert av et ønske om å «stenge seg inne med det skrevne ord» på den ene siden.

På den andre siden: «En destruktiv tilbøyelighet til godhet» der man «forbinder sårene uten å kurere og behandle dem først», der man behandler symptomene uten å bry seg om årsakene.

Konklusjonene etter begge synodene er ventet tidligst i 2016, melder Reuters.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Paven sa i sin ­avslutningstale i fjor at biskopene fortsatt har ett år til å modne fram «konkrete løsninger på så mange problemer og utallige utfordringer som familier må forholde seg til.»

Han minnet også om at kirken skal ha åpne dører for de trengende og de ­angrende og «ikke bare for dem som tror de er perfekte».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter