Klima

Sier ja til gruveavfall i nasjonal laksefjord

Miljødirektoratet sa tirsdag ja til sjødeponi i Repparfjorden i Finnmark. – Betimelig at nyheten kommer midt under Paris-møtet, sier Natur og Ungdoms leder.

Bilde 1 av 2

Etter å ha jobbet med å behandle saken i fire år, kom Miljødirektoratet tirsdag formiddag med sitt svar på om gruveselskapet Nussir får deponere gruveavfall i Repparfjorden i Finnmark. Svaret ble publisert på direktoratets nettsider.

– Etter en helhetlig avveining mellom miljøhensyn og samfunnsnytte har vi kommet til at det gis tillatelse til gruvevirksomhet i kobberforekomstene Nussir og Ulveryggen. Vi mener det er miljømessig forsvarlig å gi tillatelse til gruvedrift med de strenge kravene vi stiller, lød uttalelsen fra direktør Ellen Hambro på nettsidene.

Førdefjorden fikk først ja

Striden rundt lagring av gruveavfall har rullet og gått i flere saker dette året. Konflikten rundt Førdefjorden har vakt mest oppmerksomhet. Men i begge tilfeller er det diskusjonen om avfallet fra gruvevirksomheten i fjellene rundt fjorder som Repparfjorden og Førdefjorden, skal lagres til lands eller til vanns.

Gruveselskapene Nussir og Nordic Mining ønsker å benytte seg av et såkalt sjødeponi for å lagre avfallet. Klima- og miljødepartementet ga selskapet Nussir lov til dette i Førdefjorden i september.

LES MER: Bråket i Førdefjorden er langt fra over

– 17 lastebillass med avfall hver time

Kritikerne av sjødeponi krever at avfallet lagres på land, selv om det betyr at gruveselskapene må bla opp mer for deponeringen. Sjødeponi er ikke trygt nok og vil gi store konsekvenser for miljøet, mener motstanderne.

– Problemet er at det er snakk om veldig mye gruveslam. Det er to millioner tonn i året, 17 lastebillass med avfall hver time, som hver dag hele året skal dumpes i en av landets rikeste laksefjorder, sier Arnstein Vestre, leder i Natur og Ungdom.

LES OGSÅ: USA går forbi Norge i klimarangering

Stiller spørsmål ved tidspunktet

Han kaller tidspunktet for annonseringen av nyheten «betimelig».

– Det er betimelig at Miljødirektoratet velger samme uken som verdens ledere er samlet i Paris for å finne ut hvordan man best mulig kan ta vare på miljøet vårt, til å publisere svaret på en sak de har jobbet med i fire år.

NU-lederen sier de vil klage saken inn for Klima- og miljødepartementet. Ungdomsorganisasjonen har mellom 1.600 og 1.800 aktivister som har skrevet navnet sitt på en liste om at de er villig til å utføre sivil ulydighet for å hindre sjødeponi. Men før lenkene trekkes frem, skal de jobbe gjennom andre instanser.

– Vi mener det er en rekke hensyn som ikke er vurdert i denne saken. Og selv om Miljødirektoratet har sagt ja, gjenstår det fortsatt mye av prosessen. Alle tillatelser er ikke gitt. Men det første vi vil gjøre er å klage inn direktoratets avgjørelse til Tine Sundtoft.

LES OGSÅ: – Sjødeponi er en tragedie

Norge et av bare fem land som tillater

Miljødirektoratet har i sin vurdering vurdert landdeponi opp mot sjødeponi. De tror ikke Repparfjorden kommer til å bli påvirket i stor grad av partikler fra gruvemassene, og mener et landdeponi ikke er miljømessig bedre. Landdeponi vil også gi større ulemper for reindriften, påpeker de.

LES OGSÅ: Geolog forsvarer gruveavfall i fjorden

NU-leder Vestre mener myndighetene bør se på vurderingene som er gjort av miljøkonsekvenser i andre land.

– Norge er et av bare fem land i verden som tillater dumper gruveavfall i fjorder. De andre landene er Papua Ny-Guinea, Chile, Indonesia og Tyrkia. Det er land vi vanligvis ikke pleier å sammenligne oss med i miljøsammenheng.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima