Nyheter

Robot sikrer Eiriks skolegang

En liten robot tar funksjonshemmede Eiriks (9) plass i klasserommet og vennegjengen når han er borte på opptreningsopphold.

Det nybygde sjarmtrollet i hvit plast, fylt av teknologi, slår åpenbart an i kameratgjengen til Eirik Sander Viken. Eiriks «avatar» eller stedfortreder får både kos og vennskapelig bank. Den er bygd for røff behandling så den kan tåle en vanlig dag på femte trinn på Hvalstad skole i Asker.

AV1 har øyne og munn som skjuler kamera, mikrofon og høyttalere. Via et nettbrett kan Eirik se, høre og snakke med klassekameratene når han er på opptreningssenteret på Hamar. 9-åringen har cerebral parese og er på opptrening to-tre uker av gangen opptil tre ganger i året.

LES OGSÅ: – Kristne homofile møter større respekt nå enn før

Kostbar hjelper

Eirik har fått prøve roboten gratis. Men de fleste­ foreldrene til syke og funksjonshemmede barn må inntil videre betale for en slik løsning selv. Det koster snaut 3.000 kroner måneden å leie roboten, eller 18.000 for et helt år, opplyser daglig leder Karen Dolva i selskapet No Isolation, som har funnet opp roboten.

LES OGSÅ: «Bjørn Eidsvåg røsker tak i bokstavtro bibellesning»

Imponert

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) besøkte No Isolation nylig og er imponert over det de har fått til med roboten.

Men selv om Høie ser nytten av roboten, kan ikke han svare på om eller når foreldre med syke barn kan få den gratis. Han viser til at hjelpemiddelsentralene er arbeidsministerens ansvar.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter