Nyheter

Refser politikere som utnytter fremmedfrykt

Med pave Frans på laget går Olav Fykse Tveit i Kirkenes Verdensråd ut mot politikere som spiller på nasjonalisme og fremmedfrykt.

Fykse Tveit tar et knallhardt oppgjør med politikere som utnytter vår frykt for det fremmede, og som dermed i særlig grad rammer flyktninger og migranter.

– Det er menneskelig å føle frykt. Det er en naturlig reaksjon for å beskytte oss selv og de vi elsker. Men frykt kan også utnyttes til å splitte og polarisere og skape mer frykt. Når politikere bruker fremmedfrykt for å skape seg en plattform, så øver de en form for vold mot flyktninger som trenger helt andre løsninger fra fellesskapet, sier generalsekretæren i Kirkenes Verdensråd.

LES MER: Rasisten i oss

Vatikanet på lag

Fykse Tveit holdt åpningsinnlegget under den pågående verdenskonferansen i Roma om fremmedfrykt, rasisme og populistisk nasjonalisme. Konferansen blir arrangert sammen med Vatikanet, der pave Frans ved en rekke anledninger har talt flyktningers sak.

– Vi kan ikke tillate at splittende krefter som fremmedfrykt, rasisme og populisme vinner fram, men er rede til å kjempe for verdigheten til alle som rammes av dette, sier Fykse Tveit.

På konferansen advarte han mot krefter som vil forsterke skillet mellom «oss og dem», der vår sikkerhet og velstand blir satt opp mot retten til trygghet og levebrød for flyktninger og migranter.

LES MER: Varsler Ap-kamp om asyl

Debatten flyttes

– Populistiske nasjonalister ser ut til å få økende gjennomslag i politiske kretser som har makt. Selv om disse ytterliggående partiene ikke får regjeringsmakt, virker det som de får en sterk innvirkning på samfunnsdebatten og drar den i sin retning, sier Fykse Tveit.

Han mener politikere som vil ha stengte grenser og asylsortering i sør, har forenklede løsninger på komplekse problemer som ingen partier kan løse alene, men der nasjoner, regioner og internasjonale aktører må løse utfordringene i fellesskap.

LES MER: Kirken må være etisk røst

Antiliberal bølge

– Hva tenker du som kirkeleder om at nasjonalistiske og innvandringskritiske partier går sterkt fram i mange europeiske valg?

– Det er klart dette er dramatisk og en stor bekymring. I kirkene må vi spørre oss om hva vi kan bidra med av andre fortellinger og holdninger. Dette er ikke tørr statistikk. Dette er lidende medmennesker vi må se i øynene, som ikke bare kan umyndiggjøres, kriminaliseres og kategoriseres som et problem.

LES MER: Collier: Intellektuell latskap

– Du sa i talen at «vi må hjelpe millioner av migranter og flyktninger til sikkerhet og til å integrere dem i nye hjem». Du mener våre land tar imot altfor få?

– Det kirkene sier er at vi er nødt til å erkjenne hvor stort problemet er, og at vi må finne løsninger sammen. Ikke minst må vi motarbeide de grunnleggende årsakene til at det blir en flukt av slike dimensjoner som vi nå ser, med både krig, konflikt, vanstyre og klimaendringer som forsterker nøden folk rømmer fra. Vi må hjelpe mer både her og i nærområdene. Det er ikke noe enten eller.

LES MER: Mangeårig brobygger

Kirkens ansvar

Fykse Tveit maner kirkene til å gå i front og kjempe for menneskeverdet til disse «andre». Samtidig erkjenner han at også religion blir brukt til å legitimere fremmedfrykt.

– Jeg snakket med en afroamerikansk pastor her på konferansen som beskriver et fremmedfiendtlig klima i USA som også mange kristne bidrar til. Min kritikk er derfor også en intern kritikk av oss kirker og et spørsmål om vi tar dette tilstrekkelig alvorlig.

– Svikter kirken sitt budskap om nestekjærlighet og vern av våre svakeste?

– Som kirke må vi sterkere våge å si at det er kjærligheten som må drive oss og vår vilje til å bidra. Vi må stå for en rasjonalitet og ansvarlighet som bygger opp under den grunnleggende kjærlighetstanken og forståelsen av hva som er kirkens oppdrag.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter