Kultur

70 år med kirkelig brobygging

I en verden hvor religion blir brukt til å splitte i stedet for å samle, har Kirkenes Verdensråd fremdeles en oppgave, mener generalsekretær Olav Fykse Tveit.

– I en tid med sterke polariserende og splittende krefter, også i religiøse sammenhenger, er det desto viktigere å samarbeide om det vi har felles som mennesker, sier generalsekretær Olav Fykse Tveit i Kirkenes Verdensråd (KV).

Søndag feiret KV 70-årsjubileum med festgudstjeneste i Metodistkirken og markering i Paulus kirke på Grünerløkka i Oslo. Rådet har i dag cirka 350 medlemskirker fordelt over hele verden. Til sammen representerer det over 500 millioner kristne.

Religion og politikk

Fykse Tveit mener KVs samlende rolle er like viktig i dag som for 70 år siden. Han peker på politisering av religion, og bruk av religion på splittende måter, som tendenser å være på vakt overfor.

– Vi ser det for eksempel når religiøse organisasjoner tar til orde for å flytte USAs ambassade til Jerusalem. Det som blir lagt frem som et religiøst poeng, blir også politisk svært vanskelig.

KV jobber som bindeledd mellom kirker i ulike land, men også for samarbeid nasjonalt. Fykse Tveit nevner Kongo som et land hvor den protestantiske og den katolske kirken har stått på ulike steder. Her har KV, i samarbeid med Vatikanet, nylig vært inne for å bidra til å styrke dialogarbeidet i forkant av valget. Invitasjonen kom fra de kongolesiske kirkene selv.

– Problemene er jo ikke løst, men vi fikk til en god samtale og ble enige om noen felles uttalelser.

Han minner om at 80 prosent av kongoleserne tilhører en kirke, og at kirken dermed har en viktig stemme inn til folket.

Tro i hverdagslivet

I krise og konflikt kan kirkene være blant dem som når først inn med hjelp, understreker fungerende generalsekretær Lisa Sivertsen i Kirkens Nødhjelp (KN).

– Trossamfunnene betyr ofte svært mye i folks hverdag, noe som kan være lett å glemme i sekulære Norge. De gir håp, men er også aktive i arbeidet med for eksempel rent vann og skole. Ofte er kirkene også de eneste som kan samle ledere som er i konflikt med hverandre, sier hun.

KN eies av kirkene, men jobber også sammen med kirkene i bistandsarbeidet sitt. Sivertsen mener KV spiller en viktig rolle i å samle kirkesamfunnene, noe hun ser effekten av lokalt.

– KV er en viktig partner for oss i alle deler av verden vi jobber i, og et forbilde innen internasjonalt samarbeid, sier hun.

Vanskelige tema

Fykse Tveit er mer opptatt av det som samler medlemskirkene enn det som splitter og er vanskelig å enes om. Han trekker likevel frem misjon som et felt hvor det i enkelte land kan være vanskelig å finne felles plattform.

– KVs misjonskonferanse i Tanzania tidligere i år viste hvordan enkelte misjonsorganisasjoner anses for å drive med en form for aggressive misjonering på egne premisser, for slik å «ta» folk fra andre organisasjoner.

Han peker også på dialog mellom religionene som en viktig del av KVs arbeid.

– For 40-50 år siden var religionsdialog omstridt. I dag har den diskusjonen stilnet. Religionsdialog er blitt noe vi er nødt til å drive med det, men den også skiftet litt karakter: Den er ikke så teologisk lenger, men en viktig del av fredsarbeidet.

Les mer om mer disse temaene:

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl er journalist i Vårt Lands kulturavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur